12:26 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66

Boom de cazuri COVID după sărbători? Prognozele specialiștilor

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
104 0 0

Ne putem aștepta la un nou focar de infectări cu COVID-19 după Sărbătorile Pascale? Directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate, Inga Pasecinic, a făcut câteva prognoze în acest sens.

Boom de cazuri COVID după sărbători? Prognozele specialiștilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul Inga Pasecinic și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că situația epidemiologică s-ar putea agrava după Sărbătorile Pascale.

"În ultimele zile, moldovenii s-au întâlnit în grupuri mai mari decât de obicei, petrecând alături de familie, rude și cunoscuți. Mă tem că vom asista la un nou boom de infectări, deși vaccinarea populației tot își va avea efectul. Am avut o situație foarte urâtă la începutul lunii martie, atunci când nu mai erau locuri în spitale, nici în secțiile de terapie intensivă. Mă îngrijorez că situația s-ar putea repeta. Poate nu într-o asemenea măsură, dar relaxarea aceasta își va lăsa amprenta", a subliniat Inga Pasecinic.

Specialistul îndeamnă pupulația să respecte măsurile impuse de autorități și să nu se se relaxeze, întrucât virusul nu a dispărut și este la fel de periculos pentru sănătate. Medicul susține că în aceste momente situația epidemică depinde de responsabilitatea fiecărui cetățean în parte.

"Sărbătorile Pascale continuă. Este și Paștele Blăjinilor. Oamenii trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile antiepidemice", a menționat medicul.

Aminitim că începând cu data de 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 de cazuri la 100 de mii de populație, de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. Astfel, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

La Chișinău, de exemplu, porțile cimitirelor vor fi închise de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

COVID-19: Crește din nou numărul cazurilor noi de infectare
Tagurile:
Paștile Blajinilor, COVID-19

Știrile Zilei