14:15 12 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.52
  • USD17.69
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65

Blocul PSRM-PCRM: Șansele în alegerile parlamentare

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
237 0 0

Crearea blocului PSRM-PCRM și șansele în alegerile parlamentare: Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunilor de la Radio Sputnik Moldova.

Ce crede Dumitru Diacov despre crearea blocului PSRM-PCRM și șansele la alegeri

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că pe de o parte a fost surprins de crearea blocului PSRM-PCRM, iar pe de altă parte, se aștepta la un asemenea de pas. Motivele ce au stat la baza creării acestui bloc sunt evidente, susține politicianul.

"În mare măsură, aceste două partide reprezintă același spectru, același limbaj politic (...). Factorul creării acestui bloc va avea un rezultat pozitiv la alegeri, deoacere în percepția alegătorilor nu trebuie să faci diferența între aceste două partide. Segmentul de stânga a alegătorilor este destul de mare și va crea condiții ca rezultatul să fie unul neașteptat pentru ei", a remarcat Dumitru Diacov.

Mai mult, politicianul este de părerea că prezența lui Vladimir Voronin, care este primul pe listă din partea blocului, ar putea asigura mai multe voturi din partea cetățenilor. Pe de altă parte, disputa între socialiști și comuniști din ultimii ani ar putea să-și lase amprenta asupra participării la vot, iar drept rezultat ar putea fi și prezența mai mică a oamenilor la alegeri, susține Diacov.

 Pavel Midrigan
© Sputnik / Rodion Proca
Pavel Midrigan

Și analistul politic Pavel Midrigan susține că Blocul comuniștilor și socialiștilor, care a fost format recent, ar putea obține un număr mai mare de mandate. Un factor care ar determina un număr mai mare de voturi în favoarea acestui bloc ar fi faptul că cetățenii cu vârsta de peste 50 de ani sunt foarte activi din punct de vedere electoral. Anume această categorie la precedentele scrutine a votat cu precădere în favoarea socialiștilor.

"Vedeți cum participă tinerii la alegeri. La scrutinul prezidențial colacul salvator pentru Maia Sandu a fost diaspora. Acolo unde în mare parte sunt tinerii. La noi, tinerii participă în proporție mai mică de 30 la sută", a precizat Pavel Midrigan.

Un alt factor care ar determina "câștigul" acestui bloc, ar fi faptul că în lista electorală este Vladimir Voronin.

"Oamenii au încredere în acest politician. Și până în prezent sunt cetățeni care afirmă că pe vremea lui Voronin era mai bine", a mai adăugat expertul.

Cu toate acestea, politologul susține că, indiferent de componența viitorului Parlament, sarcinile aleșilor poporului trebuie să coincidă. Prioritate ar trebui să fie securitatea cetățenilor, soluționarea problemelor economice și sociale și asigurarea cu locuri de muncă.

Amintim că la mijlocul lunii mai curent, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a înregistrat blocul electoral al Partidului Comuniștilor (PCRM) și al Partidului Socialiștilor (PSRM) pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate.

În Republica Moldova alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Dodon: Justiția nu trebuie implicată în campania electorală - La ce se referă liderul PSRM
Tagurile:
alegeri, PCRM, PSRM

Știrile Zilei