04:42 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66

Expert: Ce s-ar putea întâmpla dacă o parte din membrii CEC ar demisiona

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (59)
200 0 0

Expertul în drept Stanislav Pavlovschi spune că este greu de prezis ce s-ar putea întâmpla, din punct de vedere juridic, în cazul în care, în perioada de pregătire a alegerilor, majoritatea membrilor CEC și-ar da demisia. Detalii aflați în materialul ce urmează.

Expert: Ce s-ar putea întâmpla dacă o parte din membrii CEC vor demisiona

Mai mulți politicieni antrenați în campania pentru parlamentare au exercitat presiuni asupra membrilor Comisiei Electorale Centrale, iar acest fapt a fost vizibil atunci când autoritatea electorală s-a pronunțat la subiectul numărului de secții de vot din străinătate. Mandatul actualei componențe a CEC expiră pe 17 iunie, iar mai mulți experți se întreabă ce se va întâmpla în cazul în care o parte din membrii CEC și-ar da demisia. Ar putea fi blocată sau nu activitatea instituției în condițiile lipsei de cvorum sau chiar să se amâne alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie?

Expertul în drept Stanislav Pavlovschi spune că, în cazul în care s-ar ajunge la o asemenea situație, tot Curtea Constituțională va fi cea care ar putea rezolva acest blocaj juridic.

„Îmi este grea să răspund la această întrebare, dacă o parte din membrii CEC și-ar da demisia, noi n-am avut acest gen de situații. Eu cred că ar putea fi un dezastru total deoarece CEC pentru a lua decizii trebuie să dispună de o majoritate, iar dacă ea nu este, autoritatea electorală nu este funcțională. Presiunea este enormă, iar funcția de membru CEC nu este suficient de motivată financiar ca să-ți pui în joc demnitatea și onoarea. În cazul în care am putea avea o asemenea situație, după data de 17 iunie, când expiră mandatele la șase membri, nu este exclus să ajungem și în acest caz la Curtea Constituțională. Nu știu dacă Parlamentul ar putea interveni, formal Legislativul poate adopta hotărâri de numire a unor persoane, doar că membrii CEC sunt confirmați cu votul a 51 de deputați. Noi nu cunoaștem dacă Parlamentul se va mai întruni în cazul în care ar putea apărea un asemenea blocaj”, a punctat Pavlovschi.

Mandatul a șase membri CEC expiră la 17 iunie curent. Alegerile parlamentare anticipate voar avea loc pe data de 11 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (59)

Tematic

CEC a decis majorarea numărului de secții de votare în diasporă: Câte au fost adăugate
Nagacevschi se disociază de reacția Guvernului cu privire la hotărârea CEC
Tagurile:
Membrii CEC, Alegeri parlamentare anticipate

Știrile Zilei