04:24 19 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61

Riscurile pe care le comportă programul "Prima Casă"

Accentul zilei
Sa primesc un link scurt
25210

Expertul român Petrișor Peiu, coordonatorul Departamentului de Analize Economice la Fundația Universitară a Mării Negre, a precizat pentru studioul radio Sputnik Moldova că programul "Prima Casă" din Republica Moldova și cel aplicat în România sunt asemănătoare.

Programul "Prima Casă" este deja funcţional în Republica Moldova, iar pentru acest an, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare a creditelor în valoare de 50 milioane de lei.

Guvernul constituie un fond separat din bugetul de stat prin care garantează o anumită parte din suma împrumutului și, în același timp, o parte din avans.

Expertul economic Petrișor Peiu vede și anumite riscuri pe care le aduce acest proiect. Ele sunt legate de o supraîncălzire a economiei datorită unui consum excesiv pentru că în România acest program a determinat un consum foarte mare de credite imobiliare, ceea ce a dus la epuizarea plafonului pentru cele mai multe bănci din sistem.

De exemplu, în România, anul trecut, au fost alocate trei miliarde de lei și 90 la sută din băncile românești care au depus dosarele în acest program au epuizat portofoliul alocat în luna octombrie. Asta a dus la o supraîncălzire a pieței și prețurile au crescut mult, a mai spus expertul de la București.

Autor Eduard Maciac

 

Tematic

Ce salariu trebuie să aibă un tânăr pentru a participa la programul ”Prima Casă”
EXCLUSIV. Dedesubturile proiectului „Prima casă”
Statul român îi face fericiți pe cei care își doresc un credit "Prima Casă"
Tagurile:
prima casă, garantare, Petrișor Peiu, Chisinau


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei