10:39 19 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.72
  • USD17.31
  • RUB0.26
  • RON4.24
  • UAH0.62
Elena Bodnarenco
© Sputnik /

Sute de primării vor fi desființate. Iată ce spune un deputat

Accentul zilei
Sa primesc un link scurt
21430

Deputatul Elena Bodnarenco a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova că la ora actuală sunt mai multe concepte de reformă administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Există și o comisie națională pentru reforma administrației publice.

 

Cel mai apropiat model pentru Moldova, spune Elena Bodnarenco, "este amalgamarea primăriilor cu numărul mic de locuitori în primării mai mari". Deputatul a menționat că „cel mai important aspect nu este configurația administrativ-teritorială, dar descentralizarea fiscală. Pentru a le oferi o autonomie adevărată primăriilor trebuie să existe și capacitatea financiară la nivel local spune Elena Bodnarenco.

"O reformă administrativ-teritorială poți s-o faci numai după ce ai descentralizat, ai întărit autoritățile locale, le-ai dat ceea ce este posibil, ai implementat angajamentele pe descentralizare, pe strategii și după aceasta vezi cum trebuie să aranjezi teritorial, să reconfigurezi administrativ țara", a declarat deputatul Elena Bodnarenco.

Mai mulți experți accentuează faptul că pornind de la numărul populației și dimensiunea teritoriului, 900 de primării pentru Moldova sunt prea multe.

Autor Eduard Maciac

Tematic

Raioanele, pe cale de dispariție: Guvernul vrea să le lichideze
Raioanele, pe cale de dispariție. Ce se va întâmpla cu cele 898 de primării
Tagurile:
primarii, reforma administrativ teritoriala, Parlamentul Republicii Moldova, Bodnarenco Elena, chisinau


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei