12:36 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Serafim Urechean
© Sputnik / Miroslav Rotari

Serafim Urechean: ANRE a fost și rămâne a fi o instituție închisă

Accentul zilei
Sa primesc un link scurt
85 0 0

Fostul Președinte al Curții de Conturi, Serafim Urechean, spune că Agenția Națională de Reglementare în Energetică rămâne a fi o instituție închisă publicului.

Serafim Urechean a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că pe timpul când conducea  Curtea de Conturi s-a început efectuarea unui audit la ANRE.

"Am intrat cu ei într-un conflict și am ajuns până la judecată deoarece ei ne convingeau că ANRE nu este pasibil de un audit. Până la urmă, auditul a fost efectuat doar în partea ce ține de bugetul intern al ANRE", a spus Urechean.

Ulterior, Parlamentul a efectuat o modificare în legislație prin care a obligat Curtea de Conturi să efectueze doar audite financiare la ANRE. Un audit de performanță și cel de conformitate Curtea de Conturi nu are dreptul să-l efectueze. Serafim Urechean mai spune că activitatea ANRE a fost și este controlată politic.

"Faptul că Ministerul Economiei a atacat în instanţă ANRE pe motiv că ordinul privind majorarea prețului carburanţilor ar fi ilegal, este un proces democratic" spune Urechean. Pe de altă parte asistăm la o încercare a Ministerului Economiei "de a se spăla pe mâini", deoarece doar un proces de judecată le va da această posibilitate.

"Prețurile la carburanți vor fi majorate pentru că nu există o concurență loială pe piața produselor petroliere. Și aici ar trebui să intervină și Consiliul Concurenței care de asemenea este controlat politic", a spus Serafim Urechean.

Tematic

ANRE: Reacție la decizia instanței de judecată
Bombă: Ministerul Economiei dă în judecată ANRE pentru majorarea prețului la carburanți
Tagurile:
Audit, ANRE, Serafim Urechean, Chisinau


Știrile Zilei