15:09 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Valeriu Ghilețchi
© Sputnik / Osmatesco

Ghilețchi are o soluție pentru criza provocată de invalidarea alegerilor locale

Accentul zilei
Sa primesc un link scurt
40210

Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi consideră că Legislativul va trebui de urgență să revizuiească legislația electorală după invalidarea de către instanțe a alegerilor locale din Chișinău.

Potrivit deputatului, "în legislație nu avem prevederi clare când alegerile pot fi invalidate, pentru că nu am avut asemenea precedente. În acest caz, decizia instanței ridică mari semne de întrebare pentru că s-au utilizat anumite argumente care nu sunt concludente", a declarat Ghilețchi.

"Un alt element care mi se pare important, spune parlamentarul, este lipsa finalității procesului electoral. În lege ar trebui să fie scris clar ce se întâmplă în cazul invalidării scrutinului. Alegerile deja au fost organizate. Dacă ele au fost invalidate, era important să fie organizate alegeri repetate. Nu este bine când întrerupi un proces, fără a-l duce la bun sfârșit. Prin urmare, este nevoie de revizuit legislația și la acest aspect", susține vicepreședintele Legislativului.

O altă modificare, potrivit lui Valeriu Ghilețchi, se referă la descrierea în legislație a circumstanțelor de invalidare a alegerilor pentru a nu lăsa loc de interpretări, când instanța să decidă într-un mod arbitrar asupra rezultatelor unui scrutin.

"Și nu în ultimul rând, declară vicepreședintele Parlamentului, este nevoie să revizuim și capitolele legate de agitația electorală în ajunul și ziua alegerilor. Deputatul este de părere că nu ar fi o problemă dacă s-ar abroga această restricție. Cât privește reglementările legate de agitația electorală pe rețelele de socializare, legiuitorul ar trebui să fie foarte prudent în cazul în care s-ar introduce anumite restricții", a mai declarat Valeriu Ghilețchi în studioul radio Sputnik Moldova.

Tematic

CEC reacționează la decizia de invalidare a alegerilor locale noi din Chișinău
Tagurile:
invalidarea alegerilor, Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Ghileţchi, chisinau


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei