17:55 14 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
Vadim Ceban
© Sputnik / Miroslav Rotari

Noi împuterniciri pentru autonomia găgăuză

Accentul zilei
Sa primesc un link scurt
105 0 0

Proiectele de legi propuse de autoritățile din Găgăuzia care vizează consolidarea autonomiei găgăuze și au fost discutate în cadrul unui grup de lucru cu deputații de la Chișinău, rămân a fi blocate.

Viceguvernatorul UTA-Găgăuz Yeri, Vadim Ceban, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că atât Executivul, cât și Adunarea Populară de la Comrat solicită un nivel special de administrare pentru autonomia găgăuză, care să fie prevăzut de o normă distinctă.

Vadim Ceban spune că acest grup de lucru trebuia să găsească anumite tangențe, puncte comune la niște probleme foarte simple.

"Am decis să începem cu pași mici. Să găsim locul UTA Găgăuzia în sistemul administrativ. S-a propus un statut special, însă nu s-a găsit o formulă acceptabilă pentru ambele părți. Încrederea în acest grup de lucru a scăzut. Posibil până la sfârșitul sesiunii curente sau după alegerile parlamentare să găsim un numitor comun. Mai întâi discutăm despre statutul special de administrare după care vorbim și despre delimitarea competențelor", a punctat Vadim Ceban.

Autoritățile de la Comrat consideră necesar ca autonomia găgăuză să beneficieze de un statut special de administrare, diferit de celelalte regiuni ale țării. Ele insistă pe introducerea în legislația națională a noțiunii de „autorități ale administrației publice locale de nivel special", care ar însemna că "Adunarea Populară, Guvernatorul și Comitetul Executiv sunt constituite și activează pe teritoriul unității teritorial autonome Găgăuzia, care are un nivel special de administrare pentru soluționarea problemelor cu caracter politic, economic și cultural în interesul întregii populații.

Tematic

Ceban: UTA Găgăuzia trebuie să se bucure de un statut special de administrare
Tagurile:
Autonomia găgăuză, Chisinau


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei