08:31 22 August 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.79
  • RUB0.27
  • RON4.18
  • UAH0.71
Vlad Nani
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Expert: Agricultura Moldovei e subdezvoltată, iar piața agricolă – speculativă

Interviu
Sa primesc un link scurt
23160

Creșterea prețurilor la fructe, legume și a alte produse agricole în medie cu 50 la sută, într-un singur an, este o situație anormală pentru Republica Moldova, care este o țară eminamente agrară. De această părere este economistul Vlad Nani, care a participat la o discuție în studioul radio Sputnik Moldova.

Expertul consideră că această majorare a prețurilor cu tocmai 50 la sută timp de 12 luni, atestată de Biroul Național de Statistică, trădează nu doar starea de subdezvoltare a agriculturii moldovenești, dar și fenomenele speculative care au loc pe piața produselor alimentare și agricole din țara noastră.

În sprijinul afirmațiilor sale, expertul a adus recenta pătrundere în masă pe piața moldovenească a produselor lactate din Ucraina.

"În mod normal, acest lucru ar fi trebuie să ducă la creșterea concurenței și la diminuarea prețurilor. Însă acest lucru nu a avut loc, deși prețurile produselor lactate fabricate în Ucraina sunt mai mic decât cele produse la noi. Dar, iată că prețurile la aceste produse în magazinele noastre cresc, în loc să scadă", a spus economistul Vlad Nani.

Autor: Sergiu Praporşcic

Tematic

Opt raioane din nord au decis să constituie o piață agricolă en gros
Cum a devenit creditul polonez o capcană pentru agricultorii moldoveni
Agricultura industrială ne-a „furat" hrana. Ce impact are asupra sănătății
Tagurile:
subdezvoltare, piaţa agricolă, concurenţă, agricultură, preţ, Vlad Nani


Știrile Zilei