08:50 19 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.39
  • USD18.20
  • RUB0.28
  • RON4.32
  • UAH0.69
Dorin Lozovanu
© Sputnik / Miroslav Rotari

Moldovenii, în Iacutia după diamante

Interviu
Sa primesc un link scurt
14420

Geograful moldovean Dorin Lozovanu a revenit recent dintr-o expediție inedită efectuată în Republica Autonomă Saha (Iacutia) din Federația Rusă. Acesta a vorbit în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova despre moldovenii care locuiesc în acea îndepărtată regiune.

Doctorului în geografie Dorin Lozovanu, care este cercetător științific superior la Muzeul National de Etnografie și Istorie Naturală și lector superior la Facultatea de Istorie şi Filozofie a USM, a declarat că unii dintre Moldovenii care locuiesc în Iacutia au plecat acolo încă în perioada sovietică. Au mers la muncă, dar nu toți au revenit acasă. Sunt și dintre cei care au plecat recent, tot după câștig.

"Prin satele din Iacutia am întâlnit moldovenii care erau taximetriști, tractoriști, funcționari în administrație locală. Iar cei mai mulți sunt antrenați în industria de dobândire a diamantelor, subsolul Iacutiei fiind foarte bogat în diamante. Există și o asociație a moldovenilor din Iacutia", spune Dorin Lozovanu. Geograful moldovean a ținut un șir de lecții și prelegeri atât la Universitatea din Iacutsk, cât și la mai multe școli din regiuni.

Republica Autonomă Saha (Iacutia) are un teritoriu de tocmai 3 milioane 103 mii de kilometri pătrați, fiind cea mai mare regiune autonomă din lume, de o sută de ori mai mare ca teritoriul decât Republica Moldova. Dar are o populație de mai puțin de un milion de oameni.

Autor: Sergiu Praporșcic

Tagurile:
diamante, Muzeul National de Etnografie și Istorie Naturală, Dorin Lozovanu, Iacutia, Autonomă Saha


Știrile Zilei