20:57 20 Octombrie 2017
Chişinău+ 14°C
În direct
Radu Hatmanu
© Sputnik / MIROSLAV ROTARI

Copii flămânzi și analfabeți prin satele Moldovei

Interviu
Sa primesc un link scurt
17840

Nu există sat din țara noastră fără cel puțin un copil analfabet. În schimb, în fiecare sat sunt zeci de copii cărora nimeni nu le pune pe masă o ciorbă caldă. Aceste dezvăluiri îngrozitoare le-a făcut Radu Hatmanu, omul care timp de câțiva ani a desfășurat o misiune de caritate în satele Pogănești și Cioara din raionul Hâncești.

"În Republica Moldova sunt copii care au ajuns în clasa a treia, a patra, a șasea și care sunt analfabeți. Nu știu să scrie și nici să citească. Nimeni nu are nevoie de ei pentru că sunt din familii sărace. Ei sunt împinși cu piciorul la periferia societății. În fiecare sat sunt copii care nu știu să citească. Dar și mai mulți sunt dintre cei cărora nu le pune nimeni măcar o farfurie de ciorbă caldă pe masă, măcar o dată pe zi", afirmă Radu Hatmanu.

Totodată, pornind de la propria experiență, el susține că autoritățile moldovenești nu încurajează acțiunile filantropice, ci dimpotrivă: sunt unii funcționari care le cer mită celor care vor să se ocupe de acțiuni de binefacere.

"În Republica Moldova nu poți să te ocupi nici de acțiuni de caritate, de binefacere dacă nu dai mită. Am vrut să înființăm o fundație care să se ocupe de problemele copiilor ajunși pe drumuri, ale bătrânilor rămași singuri, fără o bucată de pâine, fără o strachină de ciorbă. Ni s-a spus în față că trebuie să le dăm mită, cam vreo 10 la sută din suma vărsată anual în acțiunile de caritate ale acestei fundații", a mai declarat Radu Hatmanu în studioul Sputnik Moldova.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Părinţii care nu vor participa la educarea copiilor vor fi pedepsiţi penal
Tagurile:
bătrâni solitari, copii pe drumuri, binefacere, copii flămânzi, analfabet, caritate, mită, Hatmanu, Radu Hatmanu, Cioara, Pogănești, Hâncești, Republica Moldova, MoldovaReguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei