23:12 21 Iunie 2018
În direct
  • EUR19.52
  • USD16.88
  • RUB0.27
  • RON4.18
  • UAH0.64
Viorel Gîrbu, expert, economie
© Sputnik /

Moldova, mai degrabă colonie decât partener al Uniunii Europene

Interviu
Sa primesc un link scurt
33233

Moldova este un partener al Uniunii Europene sau este o colonie a acesteia? La această întrebare a răspuns, în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova, economistul Viorel Gârbu.

Viorel Gârbu afirmă că este eronat să afirmăm că Republica Moldova are încheiat un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Dacă documentul semnat cu Bruxelles-ul ar fi un acord de liber schimb, acesta ar trebui să conțină un singur paragraf care să stipuleze că schimburile comerciale dintre cele două entități se realizează fără bariere și taxe vamale. Așa însă, acordul are peste o mie de pagini, precizează expertul.

"Acordul nu e de liber schimb, ci e un acord care reglementează aspectele comerciale ale relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Eu cred că Acordul de Liber Schimb cu UE este, la această etapă, mai degrabă în defavoarea Republicii Moldova. Eu pledez pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, dar anume Acordul de Liber Schimb nu va permite ca țara să se dezvolte într-un partener egal statelor membre ale UE. Și cel mai mare dezavantaj este că accentul nu este pus pe antreprenorii autohtoni, ci pe investitorii străini. De ce să deschizi frontierele țării dacă, drept rezultat, valoarea adăugată din țara ta va fi exportată foarte ușor?", a mai declarat economistul Viorel Gârbu.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Editorialist Il Giornale: SUA au transformat Europa într-o colonie
Moldova se transformă într-o colonie economică
Tagurile:
Moldova colonie, colonie a UE, colonia economică, valoarea adăugată, colonie, Acord de Liber Schimb, investitori străini, antreprenori autohtoni, Acordul de Liber Schimb cu UE, Viorel Gârbu, Uniunea Europeană, Bruxelles, Republica Moldova


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei