04:25 23 Aprilie 2018
Chişinău+ 14°C
În direct
Vitalie Răileanu
© Sputnik / Rodion Proca

Ideea ingenioasă a unui director de bibliotecă cu care i-a ademenit pe cititori

Interviu
Sa primesc un link scurt
33520

Într-o eră a tehnologiilor informaționale, bibliotecile clasice supraviețuiesc cu greu. Ce să facem pentru a atrage un număr cât mai mare de cititori - despre asta am discutat cu Vitalie Răileanu, critic literar și director de bibliotecă.

Încă din momentul venirii sale în funcție, directorul Bibliotecii Publice "Onisifor Ghibu", Vitalie Răileanu, avea un vis și anume, să creeze o "academie a cărții", iar după câțiva ani a reușit să facă ceva similar proiectului la care aspira atunci. Astfel, a fost deschis "Laboratorul de cercetări literare și bibliografie din Republica Moldova", ideea fiindu-i sugerată de o studentă. Este singurul laborator de acest gen din țară, spune cu mândrie Vitalie Răileanu într-un interviu pentru Sputnik Moldova.

"Îmi amintesc că o foarte bună studentă de a mea mi-a zis odată, la ore, că bine ar fi să avem un volum în care să fie incluse toate referințele literare ce țin de un autor sau altul. Și iată așa, în șase ani de la deschiderea acestui laborator, am elaborat șase volume antologice de exegeze literare ce le sunt de mare folos studenților. Este vorba despre scriitori importanți cum ar fi, Anatol Ciocan, Nicolae Esinecnu, Grigore Vieru, Petru Cărare, niște somități ale literaturii noastre" spune criticul literar, Vitalie Răileanu.

Întrebat dacă mai are și alte modalități prin care îi atrage pe cititori, Vitalie Răileanu spune că este foarte important ca bibliotecarii, specialiști valoroși, să poată crea în aceste timpuri o relație de prietenie cu cititorul. Totodată, Vitalie Răileanu afirmă că, deși în ultimii ani bibliotecarii cu facultate în domeniul biblioteconomiei sunt tot mai puțini, aceștia sunt înlocuiți de specialiști în domeniul filologiei și astfel fac față deficitului de cadre.

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță

Tematic

Despre "Balenele luminii" - nuvele șocante ce scot în lumină păcatul omenesc
Tagurile:
cărți, bibliotecă, laborator, Vitalie Răileanu, moldova


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei

 • Atacul asupra Damascului

  Pentru Rusia este important să demonstreze că SUA şi aliaţii au pornit de la un fals atunci când au lansat atacul asupra Siriei, fiind ghidaţi de alte interese, de aceea a fost ignorat dreptul internaţional şi desconsiderat Consiliul de Securitate ONU, consideră experţii moldoveni, în contextul unui interviu acordat de ministrul rus de Externe.

  94
 • Seismograf

  Informaţia a fost făcută publică de către directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului din România, Gheorghe Mărmureanu. Cât de puternic va fi seismul.

  2731
 • Cimitir

  Cimitirul de pe strada Munceşti este unul dintre cele mai vechi cimitire din Chişinău care s-au mai păstrat şi este utilizat. Oamenii din regiune sunt afectaţi d efaptul că o parte din acesta a fost distrusă, iar pe locul care s-a eliberat au fost construite case.

  356