02:21 19 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.72
  • USD17.31
  • RUB0.26
  • RON4.24
  • UAH0.62

Statul vrea să-i angajeze grefieri pe tinerii proaspeți absolvenți de colegiu

Interviu
Sa primesc un link scurt
19210

Judecătoriile duc lipsă de magistrați. Din cauza salariilor mici, asistenții, traducătorii și grefierii pleacă din instanțe.

În cadrul instanțelor judecătorești ar putea fi angajate persoane cu studii superioare incomplete, adică după absolvirea colegiilor. În acest mod, autoritățile consideră că vor soluționa problema lipsei grefierilor în judecătorii. Propunerea a fost aprobată, marți, 5 iunie, de către Consiliul Superior al Magistraturii. Despre această inițiativă a discutat jurnalista Valeria Fortuna cu Elena Mamaliga, grefier la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Elena Mamaliga spune că "angajarea persoanelor cu studii incomplete va reduce din calitatea actului de justiție. Cred că aceste persoane nu vor face față muncii de grefier din cauza lipsei cunoștințelor temeinice în domeniul juridic".

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul ședinței desfășurate la Consiliul Superior al Magistraturii, la Curtea de Apel Chișinău, de exemplu, în anul 2018, au demisionat 17 persoane din cadrul secretariatului instituției, ceea ce reprezintă peste 40 la sută din numărul total de grefieri. O situație similară este înregistrată și la Judecătoria Chișinău.

Tematic

Criză de judecători în Moldova. În ce raioane există doar un singur magistrat
Primul lot de judecători, pe banca acuzaților în dosarul spălării banilor
Tagurile:
grefieri, locuri, munca, stat, Elena Mamaliga


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei