07:12 24 Mai 2019
În direct
  • EUR20.08
  • USD18.03
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
Anatol Prohnițchi
© Sputnik /

Mii de moldoveni mor anual dintr-un motiv teribil

Interviu
Sa primesc un link scurt
744 0 0

Circa cinci mii de moldoveni mor anual din cauza depozitelor de chimicale care nu au fost lichidate corect și la timp, a declarat ecologul Anatolie Prohnițchi în cadrul emisiunii matinale de la Radio Sputnik.

Republica Moldova are la moment peste o mie de tone de pesticide păstrate în condiții inadecvate, care afectează solul, apa și, respectiv, sănătatea oamenilor, susține specialistul.

De asemenea, ecologul a menționat că țara noastră este la un pas de catastrofă naturală în cazul în care depozitul din localitatea Ceșmichioi, în care sunt depozitate 4 000 de tone de pesticide, ar da fisuri. Aceste chimicale ar putea ajunge în Prut iar de acolo în Dunăre și Marea Neagră.

La moment, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt peste 500 de terenuri grav afectate, în apropierea cărora au fost păstrate chimicale și nu au fost izolate sau prelucrate pentru îndepărtarea substanțelor nocive.

Problema pesticidelor persistă de mai mult timp. Oamenii sunt afectați de mai multe boli cauzate de substanțele chimice. Statul nu poate controla doza pesticidelor pe care o utilizează agenții economici care prelucrează terenurile, iar asta duce la poluarea solului, apelor subterane, bazinelor de acumulare. Până și peștii din unele iazuri sunt afectați. Este un lanț biologic puternic afectat, iar măsuri concrete pentru a diminua efectele negative ale pesticidelor nu sunt întreprinse, susține Anatolie Prohnițchi.

Tematic

Avertisment OMS: Alcoolul provoacă 7 tipuri de cancer
Șocant: Aceste țigări provoacă cel mai agresiv cancer la plămâni
Cimitir din evul mediu, descoperit în apropiere de Chișinău
Tagurile:
poluarea mediului, Cancer, Mediu, Anatolie Prohnițchi, Chisinau


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei