11:00 06 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.04
  • USD18.54
  • RUB0.24
  • RON4.15
  • UAH0.68

Igor Volnițchi: Atitudinea optimistă a Guvernării este probabil exagerată

Interviu
Sa primesc un link scurt
121 0 0

Parlamentul European a suspendat asistența macrofinanciară și suportul bugetar pentru Republica Moldova până la sfârșitul anului 2018. Astfel, eliberarea primei tranșe de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene a fost amânată.

Igor Volnițchi: Atitudinea optimistă a Guvernării esre probabil exagerată

Publicistul, jurnalistul și expertul, Igor Volnițchi a comentat pentru radio "Sputnik Moldova" decizia Parlamentului European de a suspenda asistența macrofinanciară și suportul bugetar pentru Republica Moldova, până la finele anului 2018.

"Reprezentații Partidului Popular European au criticat în termeni foarte duri invalidarea rezultatelor alegerilor primarului Capitalei precum și introducerea sistemului electoral mixt în Republica Moldova. Era o poziție de anticipat, pentru că luările de atitudine anterioare ale reprezentanților celei mai mari politici europene —  Partidul Popular European oferă tonul în toate structurile europene și au în totalitate conducerea acestor structuri. Urmează și alegerile parlamentare și în astfel de situații partenerii externi își limitează activitățile cu caracter financiar pentru a nu influența situația din țară”, a subliniat expertul.

Acesta a mai adăugat că, în cazul nostru, ”nemulțumirea este generată de atitudinea guvernării față de poziția europenilor în raport cu sistemul mixt și față de poziția europenilor în raport cu invalidarea alegerilor din capitală. Este o decizie care vizează statul din mai multe puncte de vedere — semnal foarte puternic pe care îl transmit europenii prin această atitudine altor parteneri de dezvoltare. Cred că și ei la rândul lor ar putea deveni mai prudenți față de țara noastră pentru că Uniunea Europeană este unul din cei mai mari jucători geopolitici la nivel global".

Totodată, Igor Volnițchi a declarat că semnalele pe care le transmit autoritățile din RM sunt pozitive și încurajatoare.

"Reprezentanții puterii afirmă că sunt unele rezerve interne și suma care trebuia să fie acordată nu este într-atât de mare pentru că este vorba doar de prima tranșă. Guvernarea se arată destul de optimistă, dar probabil această atitudine este exagerată. Probabil că autoritățile s-au așteptat la critici sau rezoluții nefavorabile, însă nu credeau că poate fi luată la o decizie atât de dură din partea europenilor", a spus jurnalistul.

Mai multe informații găsiți în fișierul audio atașat.

Autor: Cristins Baș

Tematic

Alegerile din Chișinău, subiect de discuții în Parlamentul European
Banca Mondială: Finanțare de 30 milioane de dolari pentru Republica Moldova
Tagurile:
parteneri, asistență financia, asistență macrofinanciară, guvernarea, Suport bugetar, Igor Volnițchi, Uniunea Europeană, Chișinău


Știrile Zilei