16:38 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
Diana Dicusari
© Sputnik / Osmatesco

Covorul moldovenesc tradițional - element al patrimoniului cultural național

Interviu
Sa primesc un link scurt
15320

Cea de-a V-a ediție a Festivalului "Frumos covor basarabean" s-a desfășurat duminica trecută la Complexul de Meșteșuguri "Artă Rustică" din satul Clișova Nouă, raionul Orhei, și a întrunit peste 100 de participanți - meșteri populari, artiști amatori, oaspeți din țară și de peste hotare.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusari a relatat cum s-a desfășurarat cea de-a V-a ediție a Festivalului "Frumos covor basarabean".

"Protagoniștii evenimentului au fost colectivele artistice din Criuleni, Telenești și Orhei. A fost o atmosferă plăcută în care tinerii au cântat, au dansat și au vorbit despre tradițiile noastre strămoșești", a povestit Diana Dicusari.

Totodată, ea afirmă că scopul instituției pe care o reprezintă este de a susține meșterițele și de a menține centrele de meșteșuguri unde sunt confecționate elemente de port popular sau covoare. Prețul unui covor moldovenesc poate ajunge la zece mii de lei.

Amintim că, în cadrul Comitetului Interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, pe data de 1 decembrie 2016, covorul moldovenesc a fost înscris în patrimoniul cultural al UNESCO.

Mai multe detalii aflați în fișierul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Moldova, bogată în evenimente culturale - Un festival a avut loc în lunca Nistrului
Ce îi determină pe turiști să vină în Moldova - Svetlana Lazăr are o explicație
Moldova devine atracție turistică pentru străini: Iată câți turiști vizitează țara noastră
Tagurile:
Covor moldovenesc, Covor, tradiție, Patrimoniu cultural, festival, UNESCO, Diana Dicusari, Chișinău, Orhei


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei