10:05 21 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Zinaida Gribincea
© Sputnik /

De ce unii bărbați își abandonează copiii? Explicația psihologului

Interviu
Sa primesc un link scurt
26311

Unii bărbați își abandonează copiii imediat după ce divorțează de cea căreia i-a jurat credință până la moarte.

Indiferent de mediul de trai sau nivelui de pregătire, oricine poate trece printr-un divorț — un eveniment care nu ar trebui să reprezinte sfârșitul lumii, spun psihologii. Cel mai grav este însă faptul că unii bărbați își abandonează copiii imediat ce trec pragul stării civile pentru a-și desface căsătoria.

Psihologul Zinaida Gribincea a explicat pentru Radio Sputnik Moldova de ce acești bărbați nu-și ajută nici măcar financiar urmașii.

„Unul dintre motivele care stau la baza abandonului este absența instinctului patern. Atunci când apare un copil în cuplu, la mama apare instinctul matern, iar la tată — instinctual patern. Trebuie să subliniez că instinctul patern este condiționat, el se educă, nu apare instantaneu ca în cazul instinctului matern. Instinctul patern se explică prin dragoste, atitudine, comportament adecvat fata de copil și mama", spune psihologul Zinaida Gribincea.

Potrivit psihologului, tații care nu au dezvoltat instinctul patern își vor abandona urmașii fără a avea vreo remușcare.

„Un tată care nu se implică emoțional va pleca mai ușor din familie, din cuplu și își va abandona copilul fără remușcări", adaugă psihologul.

Cert este că instinctul patern este dobândit pe parcurs, iar educația și moralitatea sunt sfeșnicii ce stau la baza acestei trăsături, spun psihologii.

„Uneori, bărbații nu au suficientă maturitate. Dincolo de latura emoțională și de atașamentul față de copil, unii bărbați nu reușesc să se maturizeze. Bărbatul care nu are dezvoltate acele trăsături care îl fac bărbat are tendința de a abandona partenera de viață cât și copilul. Ca să ajuți material copilul, trebuie să ai un anumit nivel de dezvoltare emoțională. De aici și pornesc toate problemele", adaugă Zinaida Gribincea.

Potrivit Biroului Național de Statistică, peste cinci la sută dintre familiile din Republica Moldova sunt monoparentale. În majoritatea cazurilor, este vorba despre mame care își cresc singure copiii. De cele mai multe ori, acestea nu primesc nici măcar suport financiar din partea taților biologici.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

”Tratamentul” împotriva suferințelor generate de divorț
Ce-i determină pe moldoveni să divorțeze
Divorțul - traumă sau eliberare? Ce spun psihologii
Tagurile:
familii monoparentale, barbati, femeie, familii, abandon, copii, Zinaida Gribincea


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei