12:57 25 Mai 2019
În direct
  • EUR20.08
  • USD18.03
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
Luc Francois
© Sputnik / Miroslav Rotari

Drama copiilor abandonați de către părinți

Interviu
Sa primesc un link scurt
223 0 0

În Republica Moldova, fenomenul ”copiii străzii” afectează minorii de la vârste foarte fragede. Printre principalele cauze care îi determină pe copii să plece de acasă sunt abuzurile asociate cu violența domestică și lipsa de supraveghere.

Invitat în studioul Radio Sputnik Moldova, Președintele Centrului Educativ, Cultural, Social, Economic și Francofon, Luc J.G. Francois, a vorbit despre fenomenul copiilor din Republica Moldova, aflați în situații de risc.

"Centrul Educativ, Cultural, Social, Economic și Francofon din Chișinău are drept scop consultarea, consilierea, sprijinirea, acordarea asistenței didactice, psihologice și juridice copiilor și tinerilor, în analizarea, evaluarea și soluționarea problemelor de ordin instructiv și psihologic în vederea edificării unui sistem social performant și competitiv. Totodată, colaborăm cu Direcția Municipală pentru protecția Drepturilor Copilului și participăm în activitatea serviciului de urgență socială și asistență stradală", a relatat Luc J.G.  Francois.

Potrivit lui Luc J.G. Francois, o parte a copiilor identificați fug din centrele în care sunt plasați și din familii atunci când sunt aduși acasă de reprezentanții serviciilor sociale sau de Poliție.

Totodată, specialiștii care lucrează cu acești minori nu sunt instruiți cu privire la specificul ”copiilor străzii”, ceea ce, în cazul unora, se manifestă prin sentimente de frică sau reticență față de copii.

"Există multe ONG-uri care activează în domeniul protecției copilului. Cu părere de rău, o parte din acestea lucrează doar în mod teoretic, iar în practică doar câteva soluționează problemele societății. Sperăm că în timpul apropiat va fi creat Centrul de Asistență Stradală pe lângă primăria or. Chișinău. Scopul inițial va fi prevenirea și diminuarea fenomenului social cunoscut sub numele de ”copiii străzii”. După părerea mea, crearea condițiilor pentru acești copii este un factor primordial ce necesită investiții serioase. Fluctuația de personal, indiferența părinților, suprasolicitarea la locul de muncă a polițiștilor, pedagogilor și asistenților sociali sunt alte probleme cu care se confruntă sistemul de protecție al copilului", a menționat Președintele Centrului Educativ, Cultural, Social, Economic și Francofon.

Mai multe informații găsiți în interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Cultura voluntariatului în Republica Moldova
Tagurile:
violența domestică, copiii străzii, părinți, abandon, Luc J.G. Francois


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei