05:33 27 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.10
  • USD17.38
  • RUB0.23
  • RON4.33
  • UAH0.62

Câți moldoveni sunt plecați la muncă peste hotare

Interviu
Sa primesc un link scurt
43010

În ultimele decenii, în țară se atestă o scădere constantă a numărului populației, determinată de deteriorarea structurii celor trei compartimente ale evoluției numerice a populației - natalitatea, mortalitatea și migrația externă.

Câți moldoveni sunt plecați la muncă peste hotare

Aceste fenomene implică o multitudine de consecințe sociale, economice, politice și culturale nefavorabile, care vor necesita elaborarea unor politici demografice eficiente menite să schimbe actualele tendințe în domeniul dezvoltării umane.

"Dacă e să monitorizăm tendința cu privire la nivelul de trai și numărul celor plecați peste hotare, ca autoritate care suntem responsabili de gestionarea politicilor în domeniu, cifrele referitor la persoanele care au plecat cu scopul de a munci peste hotare rămân în principiu neschimbate. Dacă facem abstracție de la metodologia pe care o utilizează Biroul Național de Statistică și anume, ancheta forței de muncă în gospodării care indică câți membrii ai familiei sunt plecați și dacă facem un simplu calcul, atunci observăm că numărul populației active care este plecată peste hotare în scop de muncă este de 300 de mii de persoane. Aceste data furnizate de Biroul Național de Statistică rămân neschimbate deja de mai mulți ani", a menționat Șefa Direcției politici ocupaționale și de reglementare a migrației din cadrul Ministerului Sănătății și Protecției Sociale, Ana Gherganova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Moldovenii de peste hotare trimit acasă milioane de dolari SUA
Efim Chilari: Tinerii absolvenți pleacă la studii peste hotare din curiozitate
Cifre oficiale! Câți moldoveni se află peste hotare și în ce țări își câștigă existența
Tagurile:
munca, peste hotare, migrație, moldoveni, Ana Gherganova

Știrile Zilei