18:54 21 Martie 2018
Chişinău+ 0°C
În direct
Veronica Doni
© Photo: realitatea.md

Orașele în care apa de la robinet prezintă pericol pentru sănătate

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
24321

Apa de la robinet și cea din fântâni, în majoritatea localităților din Republica Moldova, nu este sigură pentru consum. Acesta este rezultatul studiului ”Monitorizarea calității apei potabile distribuite în sistemele de apeducte centralizate din orașele Republicii Moldova”, realizat la inițiativa Fundației Sud-Est Europene Moldova.

Și anume, în cadrul cercetării, au fost prelevate probe de apă potabilă în 45 de localități. În 96 de probe de apă potabilă s-au analizat indicii fizico-chimici. În doar 30 la sută din surse apa corespunde cerințelor de calitate, iar în 70 la sută, parametri fizico-chimici depășesc valorile admise de legislație, respectiv sunt periculoși pentru sănătate. În cele mai multe cazuri, cercetările de laborator au arătat că apa conține concentrații ce depășesc cu mult normele de calitate la sodiu, amoniu, sulfați, fier total, nitriți, fluoruri, nitrați şi bor.

În același timp, în 75 de probe s-au investigat indicii microbiologici, din care 42 de probe (56%) sunt conforme normele, adică inofensive pentru consum, și 33 de probe (44%) au arătat că apa nu corespunde normelor sanitare, adică prezintă pericol pentru sănătate.

În cadrul prezentării acestei cercetări, consultantul de proiect Veronica Doni a enumerat localitățile în care apa de la robinet prezintă pericol pentru sănătate.

Autor: Sergiu Praporșcic    

Tematic

Expert: Kievul calcă în picioare normele internaționale și interesele R. Moldova
Domnule ministru Munteanu, lacul Ghidighici moare încet, încet
Tagurile:
parametri fizico-chimic, apa de la robinet, indicii microbiologici, Prut, Nistru, Fundația Sud-Est Europeană Moldova, Veronica Doni, MoldovaReguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei