18:24 10 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64

Uniunea Europeană sau cea Eurasiatică? Pentru ce ar opta moldovenii

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
17311

Numărul moldovenilor care optează pentru integrarea țării în Uniunea Europeană descrește de la un an la altul. Cel puțin asta arată datele celui mai recent sondaj de opinie realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova.

Uniunea Europeană sau cea Eurasiatică? Pentru ce ar opta moldovenii

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum la care moldovenii ar trebui să decidă vectorul extern al țării, doar 36% dintre concetățenii noștri ar vota pentru integrarea în UE, cu 2,4% mai puțin comparativ cu anul trecut. Pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică ar opta 42,2%, ceea ce constituie cu 1% mai mult decât anul trecut.

„Vedem o ușoară scădere a numărului celor care își dorește aderare la Uniunea Europeană, comparativ cu anul trecut, cu 2,4% și o ușoară creștere a numărului celor care își doresc aderarea la Uniunea Eurasiatică. Din câte vedem, populația consideră că Moldova trebuie să adere la un anumit vector și aceste cifre se reflectă și în opțiunile de vot ale electoratului", spune sociologul Nicolae Bodean.

Același studiu arată că 61% dintre moldoveni sunt împotriva aderării Moldovei la Organizaţia Nord-Atlantică (NATO), iar în cazul unui referendum în acest sens, doar 22,5% ar vota pentru.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1181 de persoane din 79 de localităţi ale Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), în intervalul  noiembrie-decembrie curent. Marjă de eroare este de +/- 3%.

Tematic

Ce sume alocă UE pentru războiul informațional cu Rusia
Cine mai crede în UE: Visul european cade în sondaje
Relațiile Republicii Moldova cu UE și NATO, analizate la Bruxelles
Tagurile:
vectorul țării, Uniunea Eurasiatică, UE, referendum


Știrile Zilei