05:24 22 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.47
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.60

Adevăratul motiv al restricției impuse la exportul vinului moldovenesc în Rusia

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
143 0 0

Restricțiile impuse la exportul vinului în Federația Rusă i-a determinat pe vinificatorii din țara noastră să producă vin calitativ. Aceasta a favorizat majorarea venitului obținut în urma exportului vinului moldovenesc în Rusia

Aproape jumătate din volumul de vin moldovenesc exportat anul trecut a ajuns în Comunitatea Statelor Independente (CSI). Față de anul 2016, suma vânzărilor a crescut cu șase la sută. Este meritul producătorilor autohtoni, care au întreprins măsuri pentru a îmbunătăți calitatea vinului. Opinia a fost exprimată de secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Dragalin, în cadrul unui interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț.

Restricțiile impuse la exportul vinului în Federația Rusă în 2006 și 2013 i-a responsabilizat pe producătorii autohtoni. Ei au început să acorde mare atenție calității vinului și preferințelor consumatorului rus.

"Cu siguranță, producătorii de vin au fost informați anterior cu privire la cerințele sanitare ruse. Nerespectarea regulilor de către unii a afectat imaginea vinurilor moldovenești. Dar această situație a determinat Guvernul  să întreprindă măsuri pentru a consolida infrastructura vinicolă. Și anume, o atenție sporită a fost acordată calității vinului, dar și a altor produse destinate pentru Federația Rusă", a declarat pentru radio Sputnik Moldova Iuliana Dragalin.

43,37 la sută din volumul vinului exportat anul trecut a ajuns la consumatorii din CSI. Cele mai mari cantități au fost livrate pe piețele din Belarus, Federația Rusă, Ucraina și Kazahstan. Acest indicator este în descreștere cu două la sută față de anul 2016, ca urmare a diversificării piețelor de export a vinului moldovenesc.

Autor: Maria Dimineț

Tematic

Sula: Producţia agricolă din Moldova corespunde cerinţelor de export
Moldova nu este mulțumită de cotele de export oferite de UE
Tagurile:
vinuri moldovenești, export Rusia, embargou, ministerul Economiei și Infrastructurii


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei