03:14 22 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.47
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.60
Ion Șalaru
© Sputnik / Miroslav Rotari

Industria tutunului împiedică aplicarea măsurilor antifumat

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
56 0 0

Confruntarea dintre reprezentanții industriei tutunului și autoritățile din sănătate continuă. Primii vor cu orice preț să fie excluse sau amânate unele prevederi din Legea antifumat

Presiunile exercitate asupra politicienilor de către reprezentanții industriei tutunului dau ”rod”. Autoritățile din sănătate nu reușesc să aplice toate măsurile planificate pentru combaterea fumatului, viciu care provoacă boli de inimă, cancer, accidente vasculare cerebrale, afecțiuni congenitale ale fătului și impotență. Opinia a fost exprimată de directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Șalaru, în cadrul interviului realizat de jurnalista Maria Dimineț, pentru radio Sputnik Moldova.

"Reprezentanții industriei tutunului au convins unii deputați ca să le promoveze modificări la legea 278 pentru a exclude anumite prevederi. În consecință, a fost amânată implementarea prevederii care interzice comercializarea țigărilor la o distanță mai mică de 200 de metri de instituțiile medicale și de învățământ. De asemenea, în urma presiunilor industriei tutunului, au fost exceptate de la lege o serie dintre produsele de tutun care nu ard", a precizat Ion Șalaru.

Aproximativ 900 de milioane de lei cheltuie statul, anual, pentru tratarea bolilor provocate de fumat. Legea antifumat a intrat în vigoare în data de 31 mai 2016.

Tematic

Producătorii de țigări fac lobby împotriva legii antifumat
Tagurile:
industria tutunului, lobby, fumat interzis, legea antifumat, fumat, Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), Ion Șalaru


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei