03:51 14 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
Viorel Gîrbu
© Sputnik / Rodion Proca

Expert: Între băncile din Republica Moldova nu există concurență eficientă

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
62 0 0

Bancherii din Republica Moldova nu fac nimic pentru a încuraja oamenii să ia credite. Iar între bănci nu există o concurență reală. Asta a declarat economistul Viorel Gîrbu pentru Sputnik Moldova

Numărul creditelor acordate de băncile din Republica Moldova a crescut, însă nu considerabil. Expertul în economie, Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că acest sector nu a fost niciodată unul dezvoltat. Iar din acest motiv nici economia țării nu are de câștigat.

„Volumul creditelor oferite crește, dar nu foarte mult. Și până la furtul miliardului nu am avut un sector bancar foarte bine dezvoltat. Ponderea creditelor în Produsul Intern Brut sunt la nivel foarte mic.  Ori economiile moderne sunt construite pe acest gen.  Economia nu poate crește, dacă nu crește și îndatorarea", a spus Viorel Gîrbu.

Mai mult, Viorel Gîrbu a spus că bancherilor le convine această situație.

„Aceste bănci comerciale nu dau dovadă de luptă eficientă efectiv între dânsele. Nu se vede o concurență eficientă. Băncile comerciale stau pe o pernă confortabilă, încasează supraprofit masiv ca urmare a acestor realități. Rentabilitatea sectorului bancar este enormă", a spus Viorel Gîrbu.

Cât despre companiile de microfinanțare, Viorel Gîrbu a spus că acestea fac sarcinile care ar trebui să fie îndeplinite de către bănci.

Autor: Vasile Dosca  

Tematic

În cifre statistice: Anul acesta investițiile străine au curs gârlă în Moldova
Banca Mondială: Balanța de plăți indică o înrăutățire a situației în Moldova
Case gajate şi vinuri de colecţie, scoase la vânzare de Banca de Economii
Cota de credite neperformante din băncile Moldovei continuă să crească
Tagurile:
eficienta, concurenta, expert, banca, credite, bani, Viorel Gârbu, Republica Moldova


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei