09:56 07 Martie 2021
În direct
  • EUR21.15
  • USD17.58
  • RUB0.24
  • RON4.33
  • UAH0.63

Demograf: Mii de oameni pleacă în fiecare an din Moldova

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
32510

Republica Moldova pierde anual 2,5% din populație, acest fapt fiind cauzat de fenomenului masiv al emigrației - declarația a fost făcută de demograful Valeriu Sainsus, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice din Moldova, în cadrul unei emisiuni realizate în studioul de radio Sputnik Moldova

Demograf: Anual din Moldova pleacă mii de oameni

„Eu consider că în ceea ce privește emigrația din Republica Moldova, este și o trăsătură profundă de globalizare. Pentru că, odată ce există libertatea mișcării, este și un drept al persoanei, dar atât timp cât va exista o discrepanță în dezvoltarea economică dintre țara de origine și statele din împrejurime, atât timp va exista și emigrația", a declarat Valeriu Sainsus.

Potrivit expertului, anual din țara noastră pleacă mii de oameni, ceea ce este destul de grav.

„Noi suntem o țară care a pierdut deja două generații. Anual, trebuie să spun că prin emigrație noi pierdem aproximativ 2,5% din totalul populației", a mai spus Valeriu Sainsus.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care, acum două săptămâni, Biroul Migrație și Azil a publicat mai multe date statistice în care arată că, în 2016, aproximativ 760 de mii de moldoveni au plecat peste hotare, iar jumătate din ei nu s-au mai întors înapoi. 

Tematic

Moldova: Pierderile de populație, mai mari decât în Al Doilea Război Mondial
Moldova rămâne fără populație, iar politicienii inventează probleme și soluții
Tagurile:
locuri de munca, populație, migrație, Valeriu Sainsus, Italia, Europa, Rusia

Știrile Zilei