03:00 15 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.06
  • RUB0.25
  • RON4.13
  • UAH0.61
Sergiu Sainciuc
© Sputnik / Miroslav Rotari

Sindicatele, nemulțumite că accidentele de muncă nu sunt cercetate

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
149 0 0

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este nemulțumită de faptul că instituțiile abilitate din Republica Moldova, pentru cercetarea accidentelor de muncă nu-și fac treaba

Vicepreședintele CNSM Sergiu Sainciuc a declarat în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova că din luna octombrie 2017 și până în prezent, s-au produs peste 50 de accidente la locul de muncă, care nu sunt investigate.

„De la 27 octombrie și până în prezent, s-au petrecut în jur de 59 de accidente de muncă, care nu au fost cercetate. Dintre care, 11 accidente au fost mortale. Lucrul acesta s-a întâmplat din simplul motiv că Inspectoratul de Stat al Muncii nu mai are aceste atribuții, iar celelalte structuri nu au primit aceste atribuții, sau nu au angajat personalul necesar", a spus Sergiu Sainciuc.

Potrivit vicepreședintelui CNSM, numai în anul curent au avut loc câteva accidente de muncă, care la fel nu au fost examinate. Iar lipsa cadrelor în acest domeniu este una destul de gravă.

„Dacă câteva agenții respective, de exemplu Agenția pentru Supraveghere Tehnică trebuie să aibă 10 unități de muncă, în prezent au doar două unități angajate. Cea mai bună situație se află la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, unde din 10 lucrători sunt angajați nouă. Dar în celelalte structuri, sunt angajate numai câteva persoane. Dar sunt foarte multe instituții care nu au nici un angajat care să se ocupe de cercetarea accidentelor la locul de muncă". A mai afirmat Sergiu Sainciuc.

În acest sens, recomandarea sindicatelor este ca toate acele instituții care sunt responsabile de cercetarea accidentelor de muncă să angajeze cât mai repede personalul necesar. 

 

Tematic

(FOTO) Accident de groază! Patru angajați ai Poștei Moldovei au decedat
(FOTO) Grav accident rutier cu implicarea unui microbuz de pasageri
(VIDEO) Accident grav în raionul Ialoveni: Şoferul unui microbuz a murit pe loc
Tagurile:
instituții, cercetare, sindicate, muncă, accident, Sergiu Sainciuc


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei