13:13 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
Igor Volnițchi
© Sputnik / Rodion Proca

Cu cine ar trebui sa fie prieten viitorul primar al Capitalei

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
73 0 0

Comentatorii politici încearcă să anticipeze anumite scenarii în ceea ce privește relația pe care o va avea viitorul primar al Chșinăului cu autoritatea reprezentativă şi deliberativă care este Consiliul Municipal.

Comentatorul politic Igor Volnițchi spune că am putea presupune că lui Andrei Năstase sau Silviei Radu le va fi mult mai greu să conlucreze cu Consiliul decât lui Ion Ceban. Socialiștii au totuși o poziție apreciabilă în cadrul Consiliul Municipal Chișinău și, în condițiile în care nu există o majoritate clară declarată, cu alianțe ad-hoc pe anumite proiecte, candidatul socialiștilor, dacă ar ajunge în fruntea Primăriei Capitalei, ar avea un spațiu de manevră mult mai mare a declarat Igor Volnițchi în cadrul emisiunii "Contrapunct" din studioul radio Sputnik Moldova.

Totodată putem presupune că și Năstase, și Radu, dar și alți candidați, vor avea de asemenea o poziție avantajoasă, chiar dacă vor exista neînțelegeri cu Consiliul Municipal. Până la urmă, această confruntare s-ar putea transforma într-un capital de imagine pentru ei, deoarece va avea loc un procedeu pe care experții îl numesc "victimizare". Adică un primar vine cu soluții bune, dar nu e susținut de Consiliu și atunci asistăm la apariția unei repulsii în raport cu cei care se opun proiectelor bune, a mai declarat Igor Volnițchi.

În 2016, Parlamentul a modificat Legea privind Statutul Municipiului Chișinău, oferind mai multe pârghii primarului Capitalei. Mai exact, potrivit legii, primarul numește în funcție viceprimarii fără acordul Consiliului Municipal Chișinău. Emisiunea „Contrapunct" o puteți audia sâmbătă, 14 aprilie, începând cu ora 19.

Tematic

Candidații care pot lupta deja oficial pentru fotoliul de primar al Capitalei
Doi pretendenți la cârma orașului Bălți. Cine sunt aceștia
Nina Costiuc: Primarul trebuie să-și asume întreaga responsabilitate
Tagurile:
Ceban, Radu, Nastase, comentator, Igor Volnitchi, primarul Capitalei, Consiliul Municipal Chişinău, Chișinau


Știrile Zilei