23:08 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61

Transelectrica vrea pachet majoritar de acțiuni la Moldelectrica

Opinia expertului
Sa primesc un link scurt
98 0 0

Compania energetică din România Transelectrica este interesată de preluarea companiei similare din ţara noastră - Moldelectrica. Intenția a fost anunțată la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a Transelectrica, care a avut loc în data 1 mai 2018.

Reprezentanţii Transelectrica spun însă că vor face această investiție doar dacă ar fi vorba de preluarea pachetului majoritar de acţiuni, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz. Pentru asta ar fi nevoie ca autorităţile de la Chişinău să modifice legislaţia pentru a putea scoate la privatizare Moldelectrica. Un proiect de lege în acest sens este în lucru.

Solicitat de studioul radio Sputnik Modlova, redactorul-șef al portalului www.energy-center.ro, Alexandru Moldovan, a confirmat că despre această tranzacție se discută intens în România.

"Transelectrica intenționează să deschidă inerconexiunile cu Republica Moldova pe baza unor proiecte mai vechi, iar acum lucrurile încep să prindă contur. România este un potențial exportator de energie, iar după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz, urmează și acestă tranzacție între Transelectrica și Moldelectrica", spune Moldovan.

Întrebat cât de important este acest proiect pentru România, dar și pentru Republica Moldova, el a declarat că "pentru România, care în momentul de față are capacite de producere a energiei peste consumul intern, este important că va putea vinde energia și în altă parte. De asemenea este încă o modalitate de a dezvolta relațiile economice cu Republica Moldova".

Totodată jurnalistul spune că: "România, ca țară membră a Uniunii Europene, are niște obligații de interconectare energetică cu țările UE, aici nu intră în calcul Republica Moldova deoarece nu e membră UE, dar este foarte important să avem aceste interconexiuni. Schimburile energetice au devenit în prezent o constantă nu doar în țările europene. Spre expemplu, noi mai avem interconexiuni cu Serbia, care nu e țară UE. Pentru Republica Moldova este benefic că va avea o sursă alternativă de energie".

Menționăm că Transelectrica ar urma exemplu altor două entități relevante care au investit în Republica Moldova, devenind acționari majoritari ai unor companii importante pe malul estic al Prutului. Banca Transilvania a achiziționat la jumătatea lunii ianuarie 39% din acțiunile Victoriabank, de asemenea, Transgaz a achiziționat omologul din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz.

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță

Tematic

România va cumpăra mai mult gaz din Rusia. Iată motivul
Tagurile:
Tranzactie, Energie alternativă, Transelectrica, Moldelectrica, Romania


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei