16:02 04 Decembrie 2020
În direct
  • EUR20.96
  • USD17.28
  • RUB0.23
  • RON4.30
  • UAH0.61
Informații
Sa primesc un link scurt
588131

Un proiect de hotărâre semnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se află pe masa de lucru a miniștrilor și urmează să fie examinat în ședința de Guvern de săptămâna aceasta

CHIȘINĂU, 3 oct – Sputnik. Femeile din Moldova vor trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere înainte de a primi indemnizația de maternitate. Este vorba doar despre mamele care la data acordării concediului de maternitate nu sunt încadrate în câmpul muncii, nu beneficiază de venit asigurat și nu sunt persoane asigurate de riscul respectiv. 

În cazul în care se va demonstra că informația declarată de beneficiară nu este veridică, aceasta va fi obligată să ramburseze suma indemnizației de maternitate primită. 

Un proiect de hotărâre semnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se află pe masa de lucru a miniștrilor și urmează să fie examinat în ședința de Guvern de săptămâna aceasta. Documentul a fost elaborat în vederea executării Hotărârii Curții Constituționale, care a declarat ilegal punctul 49 din Regulamentul  cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Punctul 49 prevedea condițiile de acordare a indemnizației de maternitate acordate soțiilor aflate la întreținerea soților asigurați, doar dacă pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate nu a fost asigurată sau dacă și-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă din motive ce nu i se pot imputa. 

În aceste condiții, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune ca indemnizațiile de maternitate să le fie acordate soțiilor, aflate la întreținerea soților asigurați, dacă la data acordării concediului de maternitate acestea nu sunt angajate în câmpul muncii și nu realizează nici un venit asigurat. Banii vor fi alocați doar după ce beneficiarele vor scrie o declarație pe proprie răspundere.

Tematic

Mamele neangajate vor primi indemnizații de maternitate doar dacă...
A fost extins concediul de maternitate pentru mamele cu tripleți sau cvadrupleți
Tagurile:
mame neangajate, indemnizație de maternitate, concediu de maternitate, Moldova, Guvern

Știrile Zilei