11:09 18 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.61
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
Seismograf

Ce prevestesc cutremurele de mică intensitate din România: O spun experții

Science Photo Library
Informații
Sa primesc un link scurt
Activitatea seismică în România, tot mai intensă. Ce zic specialiștii (25)
34810

Seismologul Ion Ilieș a explicat ce riscuri comportă seria de cutremure de mică intensitate care s-au produs în ultimele zile în România

CHIȘINĂU, 30 ian — Sputnik. În perioada 21 — 29 ianuarie, seismologii români au înregistrat mai multe zile la rând cutremure de pământ cu magnitudinea de până la 3 grade pe Richter.

Ultimul s-a produs pe data de 29 ianuarie, la Constanța, având magnitudinea de 2,4 grade și epicentrul la o adâncime de 5,6 km.

Potrivit șefului Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Ion Ilieș, aceste cutremure din România nu depășesc cadrul normal. Mai mult decât atât, savantul afirmă că în prima lună a anului 2018 activitatea seismică în Vrancea chiar a fost chiar în scădere.

„Ianuarie a fost chiar mai liniștit din punct de vedere seismic decât lunile precedente. În prima lună a acestui an au fost înregistrate opt cutremure cu magnitudinea sub 3 grade. Până acum erau 14 seisme pe lună cu magnitudinea de la 3 la 4 grade. Aceasta înseamnă că regimul seismologic al Vrancei este în limita normalului ", a comunicat seismologul.

Ion Ilieș a adăugat că această serie de cutremure mici nu prevestește un cutremur puternic. De aceea nu trebuie să acordăm prea multă atenție zvonurilor, care nu fac decât să creeze o stare de nervozitate în societate.

„Dacă s-ar produce seisme cu o magnitudine mai mare de 5 grade și acestea s-ar repeta frecvent, atunci am putea vorbi de iminența unui cutremur puternic. Noi însă, de atâția ani, atestăm un regim seismic obișnuit", a conchis specialistul.

Тема:
Activitatea seismică în România, tot mai intensă. Ce zic specialiștii (25)

Tematic

De ce cutremurele se produc cel mai des noaptea: Ce spun experții
În 2018, Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur puternic de peste 7 grade
Tagurile:
regim seismic obișnuit, serie de cutremure, seismolog, magnitudine, Centrul de Seismologie Experimentală, Institutul de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Ion Ilieș, Constanța, Republica Moldova, România
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei