07:10 07 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD18.64
  • RUB0.24
  • RON4.17
  • UAH0.68
Informații
Sa primesc un link scurt
43911

Premierul Pavel Filip a făcut o declarație importantă cu privire la pensiile din Moldova.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Premierul moldovean, Pavel Filip, susține că valorizarea pensiilor, care are loc din data de 1 octombrie 2018, este ultima etapă de valorizare din reforma pensiilor. 

”O reformă complicată prin care ne-am dorit să corectăm o nedreptate. După încheierea acestei ultime etape, putem spune că am ajustat pensiile afectate de devalorizarea banilor în timp pentru toți cei care au fost nedreptățiți după anul 2000”, a scris premierul pe pagina sa de socializare. 

La 1 octombrie, toate pensiile pentru limita de vârstă și pensiile de dizabilitate stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017, vor fi valorizate. De valorizare a pensiilor vor beneficia în total circa 95 de mii de pensionari, 85 064 de beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și de 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

Reforma pensiilor
Reforma pensiilor

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ca urmare a valorizării, pensia pentru limită de vârstă va crește cu 308 lei, iar pensia de dizabiltate cu 415 lei.

Valorizarea reprezintă indexarea salariului realizat al persoanei începând cu 1 ianuarie 1999 şi luat în calcul la stabilirea inițială a pensiei, cu coeficientul de creştere a salariului mediu pe economie din anul realizării acestui salariu până în anul precedent anului de stabilire a pensiei.

Valorizarea va fi efectuată din oficiu, fără deplasarea persoanei la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.

În cadrul noii reforme a sistemului de pensii, au fost realizate 4 etape de valorizare, aceasta fiind ultima.

Tematic

Unele pensii din Moldova vor crește cu 4 mii de lei. Cine sunt fericiții
Dreptul la pensionarea anticipată ar putea fi reintrodus în Moldova
Pensionarii care lucrează vor primi pensii mai mari
Tagurile:
valorizare, Pavel Filip, pensii


Știrile Zilei