13:57 20 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.50
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.72
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești

25 aprilie – zi decisivă pentru viitorii pensionari și beneficiari de indemnizații

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Informații
Sa primesc un link scurt
238 0 0

Potrivit Legii privind sistemul public de asigurări sociale, unele categorii de angajatori şi persoanele fizice au obligaţia să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii până la data de 25 aprilie inclusiv.

CHIȘINĂU, 24 apr – Sputnik. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) reaminteşte că data de 25 aprilie reprezintă termenul limită de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna martie 2019.

pensionari
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit Legii privind sistemul public de asigurări sociale, toate categoriile de angajatori specificaţi în anexa nr. 1 şi persoanele fizice, care se regăsesc în una dintre situaţiile: fondatori ai întreprinderilor individuale; notari; executori judecătoreşti; avocaţi; administratori autorizaţi; persoane fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor au obligaţia şi urmează să achite, respectiv, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajatori şi contribuţiile individuale în termen de până la data de 25 aprilie inclusiv.

Neachitarea în termen a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii atrage după sine calcularea majorărilor de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv pentru ziua de transfer a sumei datorate. Calcularea majorărilor de întârziere se efectuează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale lunar, fără emiterea unei decizii speciale.

”Calcularea majorărilor de întârziere pentru neplata în termenele stabilite a contribuţiilor de asigurări sociale are ca scop descurajarea neconformării voluntare”, anunță CNAS.

Tematic

Experții FMI s-au interesat de pensiile din Moldova
Unele pensii au fost majorate cu aproape 2500 de lei. Cine sunt beneficiarii
Important pentru pensionarii care vor să primească 600 de lei de Paște
Tagurile:
CNAS, indemnizație, pensie


Știrile Zilei