16:55 07 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD18.64
  • RUB0.24
  • RON4.17
  • UAH0.68
Informații
Sa primesc un link scurt
147 0 0

Leul moldovenesc își continuă deprecierea în raport cu cele mai importante valute de referință. Euro și dolarul s-au scumpit semnificativ în prima jumătate a săptămânii. Prețul dolarului a crescut cu 16 bani, iar euro s-a scumpit cu 10 bani în două zile.

CHIȘINĂU, 12 feb - Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunțat pentru miercuri, 12 februarie, un dolar american echivalează cu 17,63 lei, un euro – cu 19,24 lei, o hrivnă ucraineană – cu 72 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar)
Ratele de schimb (curs valutar)

Comparativ cu ziua de marți, dolarul s-a scumpit cu 8 bani la cursul valutar BNM, iar prețul euro a crescut cu 2 bani. Prețurile hrivnei ucrainene, leului românesc și rublei rusești, de semenea, sunt în creștere ușoară. Moneda rusească a atins o cotație datorită căreia urcă din nou pragul de 28 de bani pentru o rublă.

Tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile: produsele exportatorilor moldoveni, avându-și prețul inițial în lei, devin mai competitive pe piețele externe. Deprecierea leului îi întristează însă pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină. De asemenea, scumpirea valutelor determină creșterea prețurilor produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

În general, aprecierea și deprecierea leului moldovenesc nu reflectă starea economiei, dar reflectă tranzacțiile pe piața valutară internă. Oferta mare, confortabilă de valută are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere sau diminuarea acesteia determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Tematic

Valutele s-au scumpit spectaculos: Cursul BNM pentru 11 februarie
Tagurile:
cursul afișat de BNM


Știrile Zilei