23:00 01 Aprilie 2020
În direct
  • EUR19.96
  • USD18.23
  • RUB0.23
  • RON4.14
  • UAH0.66
Informații
Sa primesc un link scurt
86710

Leul moldovenesc își continuă joi deprecierea în raport cu cele mai importante valute de referință, cu excepția hrivnei ucrainene. Euro și dolarul s-au scumpit semnificativ de la începutul săptămânii.

CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunțat pentru joi, 13 februarie, un dolar american echivalează cu 17,67 lei, un euro – cu 19,28 lei, o hrivnă ucraineană – cu 72 de bani, un leu românesc – cu 4,04 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) pentru 13 februarie 2020
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) pentru 13 februarie 2020

Comparativ cu ziua de miercuri, dolarul și euro s-a scumpit cu câte 4 bani la cursul valutar BNM. Prețul dolarului a crescut cu 20 bani, iar euro s-a scumpit cu 14 bani de luni până joi.

Deprecierea monedei naționale favorizează exporturile: produsele exportatorilor moldoveni, avându-și prețul inițial în lei, devin mai competitive pe piețele externe.

Deprecierea leului îi întristează însă pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină. De asemenea, scumpirea valutelor determină creșterea prețurilor produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

În general, aprecierea și deprecierea leului moldovenesc nu reflectă starea economiei, dar reflectă tranzacțiile pe piața valutară internă. Oferta mare de valută are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere sau diminuarea acesteia determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Tematic

Răspunsul BNM la știrea Sputnik despre lipsa leilor la casele de schimb valutar
Tagurile:
curs.md, curs valutar BNM, Dolarul SUA, Euro


Știrile Zilei