16:41 21 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.69
  • USD18.00
  • RUB0.24
  • RON4.40
  • UAH0.64
Religie
Sa primesc un link scurt
1746151

Eveniment de importanță istorică pentru creștinii ortodocși din Moldova. Fericita Agafia de la mănăstirea Cușelăuca a fost trecută în rândul celor sfinți.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Sâmbătă, Fericita Cuvioasa Maica Agafia de la mănăstirea Cușelăuca, a fost trecută în rândul sfinților, informează mitropolia.md.

Mii de enoriași din toată țara au participat la canonizarea Fericitei Agafia. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Vladimir alături de mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În cadrul serviciului divin a fost săvârșită ultima slujbă de pomenire pentru Fericita Agafia, după care, în mod solemn, a fost dat citirii Tomosul de Canonizare. După aceasta a fost citită viața Sfintei Fericite Agafia. Apoi, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire.

Mitropolitul Vladimir a ținut un discurs în care a subliniat importanța acestui eveniment pentru creștinii ortodocși din țara noastră.

„Este un eveniment foarte important pentru viața noastră spirituală – canonizarea Fericitei Agafia, care de azi devine o mare mijlocitoare între poporul nostru bine-credincios și bunul Dumnezeu”, a menționat ÎPS Vladimir.

În data de 25 august 2016, moaștele Sfintei Agafia au fost așezate într-o racla speciala, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, de Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Președinte al Comisiei de Canonizare a Sfinților din Moldova, si de Preasfințitul VICTOR, Episcop de Arțâz, Vicar al Eparhiei de Odessa, Membru al Comisiei de Canonizare a Sfinților din Ucraina.

Precizăm că este cea de a doua canonizare a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Recent, la data de 3 septembrie Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost canonizat în prezența a mii de creștini, care au venit din toate colțurile țării.

Data de pomenire a Sfintei Fericitei Agafia a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice 9 (22) iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Mai multe personalităţi basarabene vor fi cercetate pentru a fi canonizate
A fost stabilită data canonizării lui Bănulescu-Bodoni
Tagurile:
tomos, creștini, Ortodox, Mănăstirea Cușelăuca, canonizare, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, ÎPS Vladimir

Știrile Zilei