15:18 20 Octombrie 2017
Chişinău+ 11°C
În direct
Sfântul Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Tesalonic

Sf. Mare Mucenic Dimitrie, modelul ostașului creștin

© Photo: Youtube
Religie
Sa primesc un link scurt
12310

Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc pe 8 noiembrie ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Tesalonic. Cel care a primit moarte de mucenic pentru mărturisirea dreptei credințe.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Creștinii ortodocși îl pomenesc astăzi pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, martir creștin și sfânt militar, care a trăit în secolul al treilea după Hristos în timpul împăraților Dioclițian și Maximilian.

El s-a născut în cetatea Solun din Tesalonic unde s-a făcut cunoscut pentru mărturisirea lui Hristos în vremea prigoanei creștinilor. Pentru aceasta, împăratul Dioclețian l-a întemnițat, iar ulterior a fost omorât pentru dreapta credință, fiind străpuns de sulițe.

Potrivit Tradiției, întâia suliţă a străpuns coasta dreaptă, locul în care a fost împuns şi Hristos pe cruce. Sfintele sale moaște, izvorâtoare de mir și făcătoare de minuni, au fost păstrate și cinstite.

Cinstirea sfântului s-a răspândit în toată lumea creștină mai ales după scrierea Edictului de la Milan din anul 313. Ziua de prăznuire a sfântului este 8 noiembrie, ziua în care, în anul 413, au fost aduse sfintele sale moaște din Sirmium în orașul Tesalonic. Ele au fost așezate în biserica ridicată peste locul unde a fost martirizat.

În secolul V, guvernatorul Leontie a construit pe același loc o biserică mai mare, însă aceasta a fost distrusă de un incendiu care a avut loc în prima jumătate a secolului al VII-lea. Ulterior, a fost ridicată o altă biserica, care s-a păstrat până în ziua de astăzi. Impunătoarea catedrală, a fost transformată în 1493 de către turci în moschee și abia în anul 1912 a redevenit biserică, după cucerirea orașului de către greci.

Datorită lucrărilor de restaurare a sfântului locaș, desfășurate în prima jumătate a secolului douăzeci, a fost descoperit locul martirizării Sfântul Dimitrie și ruinele băii romane, aflate sub altarul catedralei.

În Republica Moldova sunt peste 35 de mii de bărbați cu numele Dumitru.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

ÎPS Vladimir, la Tiraspol de ziua Sf. Aleksandr Nevski
Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Află istoria și obiceiurile din popor
Tagurile:
Dioclițian, Maximilian, dreapta credință, mucenic, Sfântul Dimitrie, Ortodoxie, biserică, Sfântul Dimitrie, Republica Moldova, Grecia
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei