04:57 27 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.10
  • USD17.38
  • RUB0.23
  • RON4.33
  • UAH0.62
Religie
Sa primesc un link scurt
37940

Astăzi aproape 100 de mii de moldoveni își sărbătoresc ziua numelui. Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe sfântul Serghie de Radonej, ocrotitorul Rusiei

CHIȘINĂU, 8 oct — Sputnik. Astăzi biserica îl cinstește pe Sfântul Serghie de Radonej, făcătorul de minuni. Sfântul Serghie este cel care a reînviat monahismul isihast în Rusia. Sfântul Serghie de Radonej și-a început viața monahală ca pusnic, însă, în urma insistentelor celor care s-au strâns în jurul lui, a acceptat să le devina părinte duhovnicesc — stareț.

În anul 1355, Sfântul Serghie a introdus o rânduiala de organizare în mănăstire, lucru ce a dus la dezvoltarea rapida a acesteia. Tot atunci apar și multe dintre clădirile mănăstirii, precum trapeza și brutăria. Rânduiala Sfântului Serghie a fost preluata de mai bine de 400 de mănăstiri din întreaga Rusie, mănastiri înființate de către ucenicii acestuia, printre care mănăstirile Solovky, Kirilov, și Simonov.

Sfantul Serghie l-a binecuvântat pe Dmitri Donskoi înainte de importanta luptă de la Kulikovo (1380) împotriva tătarilor, trimițând chiar doi dintre monahii săi pentru a-l ajuta cu rugăciunea. Lupta s-a încununat cu succes, însă mănăstirea nu a scăpt de incendiere în anul 1408, când o unitate tătară a trecut prin zonă.

Calendar Creștin Ortodox 2017
© Sputnik / Nicolai Kibich

Mănăstirea Sfânta Treime a fost înființată în anul 1345 de către Sfântul Serghie de Radonej (1322-1392), un călugăr deosebit de cinstit de popor. Inițial, mănăstirea a început ca o simpla bisericuță de lemn într-o zonă mai izolată de lume, însă, în scurt timp, aceasta a început să se dezvolte simțitor. El a fost declarat sfântul ocrotitor al Rusiei în anul 1422. În același an, sfintele sale moaște au fost depuse în prima biserică de piatră a mănăstirii — Biserica Sfânta Treime — construită de către un grup de monahi sârbi care au găsit adăpost în mănăstire, dupa Batalia din Kosovo.

Sfântul Nicolae și Sfântul Serghie de Radonej
© Sputnik / Алексей Варфоломеев
Sfântul Nicolae și Sfântul Serghie de Radonej

În Republica Moldova astăzi peste 100 de mii de moldoveni își sărbătoresc onomastica. Potrivit datelor din Registrul de Stat al Populaţiei sunt peste 39 de mii de persoane care poartă numele Sergiu, și aproape 65 de mii cu numele Serghei.

Tematic

Calendar Ortodox: Înălţarea Sfintei Cruci - ce nu e bine să faci în această zi
Calendar Ortodox: Viața Sfintei Teodora de la Sihla - lauda Moldovei
Calendar Ortodox: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - istorie și semnificație
Tagurile:
iata de ce, motiv de sarbatoare, mii de moldoveni, sarbatori crestine, calendar ortodox, Biserica Ortodoxa din Moldova, Serghie de Radonej, Rusia

Știrile Zilei