07:40 16 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.70
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.61
Copia picturii ”Golgota” de M. van Heemskerck

Vinerea Mare - Denia Prohodului Domnului: Ce trebuie să știi

© Sputnik / Целик
Religie
Sa primesc un link scurt
Sărbătorile Pascale 2018 (22)
28320

În seara din Vinerea Mare, în toate bisericile din țară se săvârșește slujba Prohodului Domnului sau Denia Prohodului Domnului

CHIȘINĂU, 6 apr — Sputnik. În această zi, se pomenesc sfintele și mântuitoarele, și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El.

Biserica numește Patimile Domnului: sfinte — pentru că Cel ce le-a răbdat este Sfântul Sfinților, sfințenia însăși; mântuitoare — pentru că ele sunt prețul cu care Domnul a răscumpărat neamul omenesc din robia păcatului; înfricoșătoare — pentru că nu poate fi ceva mai înfricoșător decât ocara pe care Făcătorul a răbdat-o de la făptura Sa. În această zi nu se săvârșește Liturghia pentru că însuși Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum; este vreme de post total, pentru că Mirele s-a luat de la noi. (Matei 9, 15).

Vineri se fac doar ceasurile împărătești care ne pun înainte nemărginita smerenie a Domnului, Crucea cea dătătoare de viată și credință tâlharului. Seara săvârșim Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa.

Prohodul Domnului

Textul acestei cântări este alcătuit din trei părți, prima parte având 73 de strofe, a doua parte 60 și a treia 43 de strofe. Prima strofa a fiecărei stări este reluată și la sfârșitul ei. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. În cadrul procesiunii sunt făcute patru opriri și la fiecare oprire este rostită o rugăciune. Ulterior, toți credincioșii prezenți trec pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în biserică.

Cu moarte, pre moarte călcând

Moartea a intrat în creație prin despărțirea omului de Dumnezeu. Din iubire fata de om, Fiul Lui Dumnezeu S-a întrupat și a primit moartea de buna voie pe Cruce. A primit-o nu din curiozitate, ci pentru a o învinge.

Potrivit părintelui Dumitru Stăniloae, Hristos întoarce rostul morții și în loc de mijloc de trecere la cel mai redus grad de viata, ea e folosita de El ca mijloc de biruire a ei. Hristos a învins moartea nu numai pentru că a fost Dumnezeu, ci și pentru că umanitatea Lui a fost fără de păcat.

Тема:
Sărbătorile Pascale 2018 (22)

Tematic

Calendar Ortodox: Duminica Floriilor - istorie, semnificație și obiceiurile sărbătorii
Cozonac, pască, ouă roșii - cele mai bune rețete pentru masa de Paști
Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a ajuns în Țara Sfântă
Tagurile:
Învierea, Patimile Domnului, denia, Liturghia, Prohodul Domnului, Vinerea Mare, moarte
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei