16:08 17 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.17
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Noaptea Învierii. Preotul salută creştinii cu Hristos a Înviat

Până când se spune "Hristos a înviat!"? Explicația unui preot ortodox

© Sputnik / Nicu Goncear
Religie
Sa primesc un link scurt
447 0 0

Până când ne vom saluta cu "Hristos a înviat!" și de ce în perioada pascală nu se îngenunchează la slujbă? – acestea sunt întrebările pe care și le pun mulți creștini și la care nu au un răspuns.

CHIŞINĂU, 17 apr — Sputnik. Răspunsurile la aceste întrebări le dă părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi.

"În această perioadă nu se stă în genunchi pentru că este timp de bucurie. Prin învierea Domnului, a venit bucurie în toată lumea și nu se stă în genunchi. De altfel, după canoane, chiar sâmbăta și duminica (din afara perioadei pascale — n.n.) nu se îngenunchează pentru că fiecare duminică este închinată învierii Domnului", afirmă părintele Ion Vicovan într-un filmuleț postat de TRINITAS TV pe Facebook.

Totodată, părintele a mai precizat că salutul "Hristos a înviat" este folosit de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa, adică timp de 40 de zile. Răspunsul la „Hristos a înviat!" este „Adevărat a înviat!" Iar de la Înălțare până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!" și răspuns „Adevărat S-a înălțat!".

Tematic

Bucurați-vă! Hristos a Înviat!
Coborârea Luminii Sfinte a Învierii: Ceremonia de la Sfântul Mormânt al lui Iisus Hristos
Tagurile:
pana cand se spune, explicatia unui preot ortodox, crestini, Hristos a Înviat
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei