17:41 23 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.12
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril

Patriarul Kiril, despre decizia întreruperii comuniunii cu Patriarhia Constantinopolului

© Sputnik / Сергей Пятаков
Religie
Sa primesc un link scurt
22710

Patriarhul Kiril al Rusiei consideră că majoritatea ortodocșilor susțin decizia Bisericii Ortodoxe Ruse privind întreruperea comuniunii euharistice cu Patriarhia Constantinopolului.

CHIȘINĂU, 19 oct — Sputnik. Majoritatea bisericilor ortodoxe susțin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse privind întreruperea comuniunii euharistice cu Patriarhia Constantinopolului. O declarație în acest sens a fost făcut de patriarhul Kiril, în cadrul celui de-al VIII-lea congres general-bisericesc privind slujirea socială.

”Eu simt că acum majoritatea absolută a creștinilor ortodocși susține aceste decizii”, a declarat Patriarhul.

Totodată, el a subliniat importanța ”misiunii pastorale a clerului pentru a face lumină în situația creată în Ucraina”, pentru ca acțiunile ierarhilor să găsească un sprijin larg în sânul întregului popor. Când va exista acest lucru, atunci Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit patriarhului, va fi ”foarte puternică și convingătoare”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat că Patriarhia Constantinopolului a încălcat teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei "în mod neanonic și încălcând toate regulile". Constantinopolul "s-a identificat cu schismaticii" și "prin urmare, el însuși a devenit schismatic”, a adăugat patriarhul.

Din cauza deciziei Constantinopolului de a începe procedura de acordare a autocefalie bisericii ne-canonice din Ucraina, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a anunțat luni  ruperea comuniunii cu Patriarhia Constantinopolului pe întreg teritoriul canonic al BORu, inclusiv Ucraina și Belarus.

Decizia luată de BORu a fost anunțată de mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, care este responsabil de relațiile externe ale Patriarhiei de la Moscova. El a spus că BORu a fost obligată să ia această decizie de logica ultimelor acțiuni ale Patriarhiei Constantinopolului, care a demarat procedura de recunoaștere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care "din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Ruse, sunt ilegale și necanonice".

În același timp BORu și-a exprimat speranța că în curând Constantinopolul își va revizui decizia.

Tematic

Biserica Ortodoxă Rusă: Decizia de a permite preoților a doua căsătorie este necanonică
Zaharova, despre poziția Moscovei față de schisma bisericească - detalii
Tagurile:
schisma, Decizie, Patriarhul Kiril, Constantinopol


Știrile Zilei