00:18 23 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.57
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Iarmarocul de Crăciun

Începe Postul Crăciunului: Ce avem voie să mâncăm și ce nu avem voie

© Sputnik / Miroslav Rotari
Religie
Sa primesc un link scurt
71700

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent este o perioadă precedentă Crăciunului.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Miercuri, 28 noiembrie, începe Postul Nașterii Domnului. Postul Crăciunului este un post care ține 40 de zile și se încheie la 7 ianuarie, când este sărbătorită, pe stil vechi, Nașterea Domnului. Persoanele care întâmpină Nașterea Domnului pe stil nou au început postul pe data de 15 noiembrie.

Nașterea Domnului Iisus Hristos, imagine de arhivă
© Sputnik / Владимир Астапкович

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent este o perioadă precedentă Crăciunului. Această variază de la patru la șase săptămâni aproximativ, în funcție de rit și loc.

În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

De asemenea, credincioșii pot mânca peste în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seară și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Tematic

Crăciunul pe stil vechi în România: Obiceiuri şi tradiţii
Surprize în ajun de Crăciun: Cadouri pentru pasageri, la Aeroportul Chişinău
Tagurile:
Nașterea Domnului, Postul Crăciunului, Crăciun


Știrile Zilei