00:49 25 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
Arhangheluд Gavriil

Calendar Ortodox: Soborul Arhanghelului Gavriil, istoria și semnificație

© Sputnik / С. Зимнох
Religie
Sa primesc un link scurt
Calendar Creștin Ortodox 2019 (48)
20110

Creștinii ortodocși din Moldova prăznuiesc astăzi Soborul Arhanghelului Gavril. Iată care sete istoria sărbătorii și semnificația numelui Gavvriil.

CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik, Cezar Salagor. Conform Calendarului Ortodox - 2019, creștinii din țara noastră prăznuiesc pe 26 iulie Soborul Arhanghelului Gavriil. Potrivit Registrului de Stat al Populației, în țara noastră sunt peste 2.900 de bărbați care poartă numele Gabriel, 1.095 — Gavril, iar aproape 50 de persoane poartă prenumele Gavriil. De asemenea, 5.900 de moldovence se numesc Gabriela.

Istorie

Soborul Arhanghelului Gavriil este marcat de două ori pe an: în cea de-a doua zi de după Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, adică la 7 aprilie, iar acum, cu acelaşi sobor al lui se înnoieşte Sfânta Biserică şi iarăşi se pomenesc arătările lui cele minunate care s-au făcut prin dumnezeiasca poruncă. Nu se cunoaște cine și când a aşezat acest al doilea sobor. Până în prezent, nu s-a găsit nimic în scripturile vechi bisericeşti. Se pare însă că atunci când în Constantinopol şi în celelalte ţări greceşti s-au zidit biserici prin diferite locuri în numele acestui Sfânt Arhanghel, tot de atunci şi prăznuirea soborului său cel pus la 40 de zile după Buna Vestire, s-a mutat la această zi a lunii, deoarece atunci vremea marelui post opreşte prăznuirea cea cu dezlegare la toate; iar acum se poate să se săvârşească aceasta mai cu libertate. Precum şi pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur, care a murit în 14 (27) zile ale lunii septembrie, în ziua Înălţării Cinstitei Cruci, pentru praznicul şi postul ce se ţine în acea zi, s-a mutat la 13 (26) ale lunii noiembrie.

Despre semnificația numelui Gavriil

Arhanghelul Gavriil semnifică „bărbat-Dumnezeu" și este Arhanghelul care aduce veștile cele bune. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, în loc de sabie de foc, el poartă crin de neîntinată bucurie și a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina mare a întrupării Domnului, el fiind primul care a rostit numele Iisus. Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, pe mame și îi apără pe prunci.

Sfântul Arhanghel Gavriil
Sfântul Arhanghel Gavriil
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2019 (48)

Tematic

Calendar Ortodox: Ștefan cel Mare și Sfânt - modelul conducătorului creștin
Calendar Ortodox: Sfântului Serghie de Radonej - istorie și semnificație - Video
Tagurile:
sputnik, calendar ortodox 2019 iulie, semnificatie, istorie, Arhanghelul Gavriil


Știrile Zilei