03:06 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Icoana Maicii Domnului

Inedit: Iată cum va fi sărbătorită Ziua Maicii Domnului - Intenția Mitropoliei Moldovei

© Sputnik / Владимир Астапкович
Religie
Sa primesc un link scurt
22110

Un festival de cântece religioase dedicate Maicii Domnului a fost desfășurat anul acesta în premieră, iar intenția organizatorilor este ca acesta să capete amploare, pentru a deveni un festival național.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Marcăm la nivel local sau internațional o sumedenie de zile consacrate unui produs, unui fenomen, unei invenții, iar ziua de naștere a Maicii Domnului nici pe departe nu o sărbătorim cu amploarea ce ar caracteriza o societate creștină.

„Ziua Maicii Domnului rămâne cumva în umbră, iar noi ne-am propus să o sărbătorim la nivel de republică”, a povestit în studioul Radio Sputnik, în emisiunea „Matinal” din 30 septembrie, preotul Nicolae Ciobanu, parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, președinte al Sectorului Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Moldovei.

Pe data de 21 septembrie, când Biserica Ortodoxă din Moldova a sărbătorit Nașterea Maicii Domnului, în biserica „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din satul Cruglic, după Liturghie, s-a desfășurat prima ediție a festivalului „Pe Maica Luminii în cântări să o slăvim”.

Festivalul a fost organizat nu pe o scenă improvizată în aer liber, dar în biserică. Preotul Nicolae Ciobanu este de părere că anume în biserică aceste cântări răsună mai duhovnicește, sunt percepute mai bine de creștini și „parcă și icoanele reacționează”. 

La eveniment au participat câteva coruri bisericești, din sat și din localități învecinate, precum și corul Școlii de Arte din Cruglic. Festivalul a durat vreo două ore și nicio cântare nu s-a repetat, potrivit preotului Nicolae Ciobanu.

Participanții la festival au primit diplome și icoane cu chipul Maicii Domnului, iar enoriașii prezenți - iconițe și cruciulițe. După aceasta, toți cei de față au stat împreună la masă, la o agapă frățească.

Intenția preotului este ca acest festival să capete amploare și să cuprindă întreaga republică.  

În anul 2000, preotul Nicolae Ciobanu a lansat, tot la biserica din Cruglic, un festival închinat Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Acest festival pascal a fost organizat în următorii 10 ani în Cruglic, după care s-a extins, fiind sărbătorit acum și în alte localități ale Republicii Moldova.

Tematic

Părintele Nicolae Ciobanu: Întotdeauna să dăruim mai mult decât ni se cere
Adormirea Maicii Domnului: Întâmplările uimitoare ce au însoțit acest eveniment unic
Părintele Nicolae Ciobanu: Cum putem schimba lumea în care trăim
Tagurile:
Mitropolia Moldovei, Maica Domnului


Știrile Zilei