15:21 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
Slujba de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan

Un episcop din Moldova, canonizat de Biserica Ortodoxă Română - Video

© Photo : Basilica.ro
Religie
Sa primesc un link scurt
26510

Episcopul Dionisie Erhan de la Suruceni a fost trecut în rândul sfinților. La eveniment au participat atât reprezentanți ai Mitropoliei Chișinăului (Patriarhia Rusă), cât și ai Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română).

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților pe episcopul Cetății Albe și Ismailului Dionisie Erhan. Ceremonia de proclamare a canonizări a avut loc duminică, la București, în prezența Patriarhului României, a membrilor Sfântului Sinod și a miilor de pelerini veniți în capitala României, informează basilica.ro.

La finalul Sfintei Liturghii au fost prezentate Tomosul de proclamare și icoana, apoi s-a intonat troparul Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail. Tomosul a fost citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

La proclamarea canonizării sfântului basarabean au participat atât reprezentanți ai Mitropoliei Chișinăului (Patriarhia Rusă), cât și ai Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română).

După ceremonia de proclamare, Patriarhul Daniel a oferit câteva daruri și distincții. Este vorba de Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, cel care a inițiat demersurile de canonizare a Ierarhului Dionisie Erhan.

Totodată, Maica Epistimia Goncearenco, Stareța Mănăstirii Suruceni, și Arhim. Porfirie Dobre, Starețul Mănăstirii Sireți, au primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Maica Epistimia este stareța mănăstirii unde a fost călugăr timp îndelungat Sfântul Ierarh Dionisie și unde a fost înmormântat. Ea a oferit Patriarhului României, din partea Mitropolitului Vladimir, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Dionisie încadrat într-o raclă aurită în forma unei mâini.

Totodată, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost acordat mai multor clerici din Mitropolia Chișinăului.

Despre Episcopul Dionisie Erhan

La numai 15 ani, la data de 28 noiembrie 1883, a intrat în obştea mănăstirii Suruceni, din apropierea Chişinăului.

A parcurs toate etapele vieţii monahale devenind, pe rând, ra­sofor în anul 1890, monah în anul 1899, primind numele Dionisie, ierodiacon în anul 1900 și ieromonah în anul 1904.

Remarcându-se printr-o via­ță aleasă, în anul 1908 a fost ales stareț al mănăstirii Suruceni. În luna mai a anului 1918 a fost ridicat la treapta de arhimandrit, iar în data de 22 iulie 1918 a fost ales ca Arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului, cu titulatura al Ismailului, fiind hirotonit în Catedrala Mitropolitană din Iași. În anul 1934 a fost ales Episcop al Cetății Albe și Ismailului, unde a păstorit până în anul 1940.

Trupul Episcopului Dionisie Erhan a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea episcopului Dionisie Erhan la data de 25 octombrie 2018.

Tematic

Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna octombrie
Primului sfânt canonizat de BOM: Trei ani de la aflarea moaștelor - Video
Tagurile:
Moldova, Episcopul Dionisie Erhan


Știrile Zilei