15:28 05 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.43
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.67
Religie
Sa primesc un link scurt
156541

După decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul, judecata lui Dumnezeu a venit asupra femeii desfrânate chiar în timpul vieții sale pământești

CHIȘINĂU, 9 mart — Sputnik. Creștinii din Republica Moldova cinstesc astăzi aflarea capului slăvitului prooroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfântul Proroc Ioan a murit de moarte mucenicească, din cauza fărădelegilor lui Irod. Regele Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, după moartea fratelui său Filip, s-a căsătorit cu soția acestuia Irodiada, făcându-se vinovat de amestecare de sânge (incest). Pentru aceasta, Sfântul Ioan Botezătorul l-a mustrat pe Irod înaintea poporului, chiar şi cu el de faţă. Pentru aceasta, regele l-a aruncat în temniţă, dar nu l-a omorât pentru că se temea de popor. Însă în ziua de naştere a regelui, acesta a băut mult şi după dansul fiicei Irodiadei, Salomeea, i-a promis acesteia că-i va îndeplini orice dorinţă. Sfătuindu-se Salomeea cu mama ei, a cerut să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul. Şi astfel s-a sfârşit Sfântul Ioan Botezătorul, la porunca unui rege pervers şi a unei femei nelegiuite, care s-a jertfit apărând legea lui Dumnezeu.

Judecata lui Dumnezeu a venit asupra lui Irod, a Irodiadei și a Salomeei, chiar în timpul vieții lor pământești

După omorârea Sfântului Ioan Botezătorul, Irod a continuat să mai guverneze o anumită perioadă. Ulterior, regele arab Aretas a făcut război împotriva lui Irod. Învins, Irod a căzut victimă mâniei împăratului roman Gaius Caligula și a fost exilat, împreună cu Irodiada și Salomeea, prima oară în Galia, apoi în Spania.

Putem observa că moartea unui om se aseamănă, de obicei, cu păcatul săvârșit.

Un exemplu în acest sens ne este dat de către Salomeea, fiica Irodiadei, care a cerut și a primit de la Irod capul Sfântului Ioan Botezătorul pe o tipsie. Trăind în Spania, în orașul Lerida (Loredo), împreună cu exilații Irod și Irodiada, Salomeea a vrut să traverseze într-o iarnă râul înghețat Sikaris. Dar gheața s-a rupt și ea a ajuns în apă până la gât. Gheața s-a strâns în jurul gâtului ei și ea se rotea, dansând cu picioarele în apă precum a dansat cândva la curtea lui Irod. Cu toate acestea, nu a putut nici să iasă la suprafață, nici să se scufunde, până când o bucată ascuțită de gheață i-a retezat capul. Apa i-a purtat trupul în aval, iar capul i-a fost adus Irodiadei pe o tipsie, precum odată a fost adus capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Tematic

Calendar Ortodox: Întâmpinarea Domnului - istoria și semnificația sărnătorii
Calendar Ortodox: Viața Sfântului Teodor Stratilat
Tagurile:
Irodiada, Salomeea, Irod, desfrânată, Sfântul Ioan Botezătorul, soarta, tăierea capului, Decapitare, femeie


Știrile Zilei