23:51 30 Mai 2020
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.63
  • RUB0.25
  • RON4.01
  • UAH0.66
Religie
Sa primesc un link scurt
168 0 0

Astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinilor, este un prilej de a trăi clipe de bucurie sfântă.

CHIȘINĂU, 19 apr – Sputnik. Paștele, cum denumesc românii această mare sărbătoare, își are etimologia în cuvântul ebraic ”pesah” care înseamnă ”trecere”.

© Sputnik / Vladimir Astapkovich
Paștele evreilor marca trecerea poporului ales prin Marea Roșie, din robia Egiptului, în pământul făgăduinței, Canaan.

Paștele creștinilor este, în primul rând, sărbătoarea Învierii Domnului, după al cărui model vor învia toți creștinii, informează crestinortodox.ro.

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Păștilor marchează începutul anului ecleziastic creștin.

Data celebrării Paștilor are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștile se serbează în duminica imediat următoare primei luni pline după echinocțiul de primăvară.

Paștile creștine au o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paști) și sărbătoarea Înălțării Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Învierea Domnului, Învierea, Paștele, Hristos a Înviat, înviat, Hristos, Hristos


Știrile Zilei