23:55 30 Mai 2020
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.63
  • RUB0.25
  • RON4.01
  • UAH0.66
Religie
Sa primesc un link scurt
Calendar Creștin Ortodox 2020 (31)
119310

Creștinii din Rusia, Moldova și România o cinstesc pe 2 mai pe Sfânta Matrona de la Moscova, cea care a fost numită de Sfântul Ioan de Kronstandt „al optulea stâlp al Rusiei", una dintre puținii rugători pentru patria care avea să fie cuprinsă de persecuția ateistă.

CHIȘINĂU, 2 mai — Sputnik. În fiecare an, pe data de 2 mai, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Matrona de la Moscova. De asemenea, menționăm că la data de 15 februarie 2018 Sfânta Matrona a fost trecută în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în urma propunerii ierarhilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. De atunci, Sfânta Matrona este prăznuită concomitent atât de ortodocșii din Rusia și Republica Moldova, cât și de cei din România.

 

Sfânta Matrona s-a născut în anul 1881, în satul Sebino din ţinutul rusesc Tula. Deși a venit pe lume fără darul vederii și a pierdut folosirea picioarelor de la vârsta de 17 ani, datorită vieții sale ascetice și rugăciunii necontenite, Dumnezeu a învrednicit-o de darurile vederii înainte și al facerii de minuni.

Икона Святой Матроны Московской
© Sputnik / Сергей Пятаков
Icoana Sfintei Matrona de la Moscova

Sfântul Ioan de Kronstandt a numit-o, pe când aceasta avea 14 ani, „al optulea stâlp al Rusiei", cuvinte prin care o arăta ca una dintre puţinii rugători pentru patria care avea să fie cuprinsă de persecuţia ateistă bolşevică.

Pe data de 2 mai 1952 s-a mutat la Domnul, iar pe data de 8 martie 1998, moaștele sale au fost descoperite nestri­cate.

Acestea au fost așezate în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova. Sfânta Matrona a fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în 2 mai 1999.

5 lucruri ca s-o cunoști pe Sfânta Matrona

5 lucruri inedite despre Sf. Matrona
5 lucruri inedite despre Sf. Matrona

Acatistul Sfintei Matrona de la Moscova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020 (31)

Tematic

Calendar Creștin Ortodox 2020
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna mai
Tagurile:
Sfanta Matrona


Știrile Zilei