20:12 14 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.50
  • USD17.70
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
Religie
Sa primesc un link scurt
Calendar Creștin Ortodox 2021 (109)
54651

Creștinii ortodocși din Moldova au intrat în Săptămâna Albă, perioadă în care se pregătesc pentru începutul Postului Sfintelor Paști

CHIȘINĂU, 9 mart — Sputnik. Începând de luni, 9 martie, creștinii ortodocși au intrat în "Săptămâna Albă", perioadă în care nu trebuie să mai consume carne, iar în zilele de miercuri și vineri din această săptămână se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. Săptămâna Albă amintește de viețuirea în Rai a lui Adam și Eva, care nu consumau carne, astfel creștinii fiind chemați să revină la starea paradisiaca din care au căzut.

Miercuri, pentru prima data în perioada Triodului, se rostește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul — "Doamne și Stăpânul vieții mele", rugăciune care se va citi până în miercurea din Săptămâna Mare. În zilele de miercuri și vineri din această săptămână nu se săvârșește Sfânta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice.

Iar în sâmbăta lăsatului de sec de brânză, Biserica îi pomenește pe toți cei care au fost "luminați prin postire". Această zi este numită "a asceților", care servesc drept modele pentru parcurgerea postului.

Când începe postul Paștelui în 2021
© Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy
Duminica dinaintea Postului Sfintelor Paști este cunoscută cu denumirea de "Duminica Iertării", pentru că capacitatea de a ierta este forma prin care putem ieși biruitori din lupta cu păcatul. Așadar, ritualul iertării care se săvârșește la sfârșitul vecerniei nu este doar un ritual exterior, dar ne pregătește efectiv pentru a intra în Post împăcați cu semenii. Aceasta iertare este o încercare de a sparge fortăreața păcatului și reîntoarcerea la unitate, la solidaritate, la iubire.

Din cauza păcatului, omul a pierdut puterea de a păși în mod natural către Dumnezeu, de aceea este foarte important ca să intrăm în post împăcați unii cu alții și prin aceste rânduieli. Biserica ne poartă încet către unirea cu Dumnezeu.

Indiferent cât de grele sunt condițiile în care trăim, nimic nu trebuie sa ne oprească din a lua în serios Postului Sfintelor Paști.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2021 (109)

Tematic

Lăsatul sec de carne: Duminica Înfricoşătoarei judecăţi - Semnificații teologice
Calendar Creștin Ortodox 2021
Calendarul zilelor de post din anul 2021
Tagurile:
Calendar Ortodox 2021 stil vechi, Săptămâna Albă, Post, triodul, Săptămâna Mare

Știrile Zilei