06:29 23 Septembrie 2018
În direct
  • EUR19.70
  • USD16.81
  • RUB0.25
  • RON4.23
  • UAH0.60
Întreprinderea vinicolă „UPPA Winery din Crimeea - foto de arhivă

Moldovenii din Crimeea vor să deschidă o întreprindere vinicolă la Ialta

© Sputnik / Сергей Мальгавко
Rusia
Sa primesc un link scurt
85 0 0

Moldovenii din Crimeea vor să deschidă o întreprindere vinicolă la Ialta și chiar un sat național

CHIȘINĂU, 13 oct — Sputnik. Etnicii moldoveni din Crimeea intenționează să întemeieze în peninsulă o întreprindere vinicolă și un sat național, informează site-ul gazetacrimea.ru.

„La moment, ne ocupăm de extinderea organizației noastre. Am fost înregistrați în raioanele Pervomaisk, Cernomorsk, Saksk. Ne vom strădui ca să avem reprezentanți în toată Crimeea. Comunitatea moldovenilor numără în prezent 1200 de persoane, însă în realitate sunt circa 12 mii de conaționali de ai noștri", a spus președintele autonomiei național-culturale regionale a moldovenilor din Crimeea, „Plai", Serghei Erhan.

Acesta consideră că este necesară crearea unui sătuc moldovenesc în Crimeea, în care fiecare moldovean să poată lua cunoștință de obiceiurile, traiul, bucatele naționale și meșteșugurile populare ale poporului său.

„Dorim să-l înființăm în raionul Saksk. Aceasta nu are nicio legătură cu rădăcinile istorice, acolo există pământ, câmpie unde poate fi cultivată vița de vie, poate fi crescută o turmă de oi", a menționat Erhan.

Potrivit acestuia, planul include și deschiderea unei întreprinderi de vinificație.

Sticle de vin, imagine de arhivă
© Sputnik / Евгений Панасенко

„Cu toate că vinul este considerat un produs național al Moldovei, nici un moldovean din Crimeea nu dezvoltă o asemenea afacere. Noi intenționăm să schimbăm situația. Suntem abia la început. Proiectul va fi lansat la Ialta. Ne ocupăm de înregistrare", a subliniat Erhan.

În afara complexului cultural-național și a întreprinderii vinicole, comunitatea moldovenilor mai visează să formeze un colectiv de creație și o formație de copii, astfel încât să-i bucure pe locuitorii peninsulei cu dansuri și cântece populare moldovenești. Comunitatea speră să-și consolideze legăturile cu patria istorică.

Tematic

Sondaj: o treime dintre europeni consideră Crimeea drept parte a Rusiei
Crimeea este a Rusiei - răspunsul oficial pentru Donald Trump
Tagurile:
comunitatea moldovenilor, înființare, sat național, întreprindere vinicolă, Serghei Erhan, Crimeea, Ialta
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei